Bevezetés

Bevezetés

Többféle megoldás létezik hogy elérjük a kitűzött célunkat, de ezek pontos követése sem garantálja a mindig teljesen megegyező eredményeket. Minden újonnan létrehozott akváriummal egy új történet kezdődik…. Az állandóan változó paraméterek sokasága miatt lehetetlen olyan teljesen pontos törvényeket leírni amik minden esetben igazak és sikerhez vezetnek. Ebből kiindulva ahelyett hogy egy receptet adnék, megpróbálom közérthetően elmagyarázni a korallszirtes akvárium működési elvét. Természetesen a valóságban lényegesen komplikáltabb folyamatok zajlanak le, de a célom az, hogy pontokba foglalva a lényeget mindenki számára jól érthető legyen és a gyakorlatban is lehessen használni.

Nagy hátránya hogy a kezdő akvarista drágának fogja találni ami ráadásul még angol nyelvű is, de ha jobban belegondolunk akkor a vásárlásába fektett pénz megtérülhet azáltal hogy megkímél minket a későbbi kudarcoktól és annak az anyagi következményeitől.
WEB oldalak olvasása talán a legkézenfekvőbb megoldás a szükséges ismeretek beszerzésére, de itt ügyeljünk a hírforrás megbízhatóságára mivel az Interneten mindenki mindenfélét írhat.
akvarista klubok és barátok segítsége nagyon hasznos lehet különösen az induló fázisban.
avarista fórumok és newsgroup rendszeres látogatásuk segít választ adni a felmerülő kérdésekre
tengeri akvaristikával foglalkozó boltok itt is szerezhetünk hasznos információkat ha az eladó egy tapasztalt akvarista, de ezekkel bánjunk óvatosan mivel neki az a célja hogy minél többet eladjon a termékeiből amit végül is meglehet érteni.
Miután összegyűjtöttünk minden információt és papíron felvázoltunk egy biztos tervet,–mielőtt az építésbe kezdenénk–, meg kell értenünk a korallszirtes akvárium működési elvét, azaz
– különböző típusú akváriumok ( berlini, Jaubert stb )
– nitrogén ciklus
– különböző szűrési rendszerek ( mechanikus, biológiai, kémiai)
– kémiai fizikai paraméterek jelentősége és egymás közötti kölcsönhatása ( PH, dKH, kalcium, ionikus egyensúly stb)
– fontos megismerni a tartani kívánt állatok szükségleteit
– olyan technikát választani amit már mások is kipróbáltak és a gyakorlatban is működőképes.
Ez a tanuló fázis nem kerül semmibe kivéve a ráfordított időbe. Megváltoztatni egy felszerelt berendezést ami működésképtelen nem könnyű dolog, néha reménytelen és a már betelepített élőlények pusztulásához vezethet. Ez elveheti a kezdő akvarista kedvét, ami ellentétes az általunk keresett céllal.
A fentieket összefoglalva azt tanácsolom hogy fordítsunk időt az alkalmazandó eljárások megismerésére, a körültekintő tervezésre így elkerülhetőek a kudarcok, hibák és meggondolatlanságok nagy része.

Beruházás

A kérdést már az elején felkell tenni , mivel a korallszirtes akvárium jelentős pénzbeni és időbeni befektetést igényel, még akkor is ha a legolcsóbb megoldást keressük (bontott anyagok, barkácsolás, kisméretű akvárium) így ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Gondoljunk arra is hogy minden berendezést egyszerre kell megvennünk, üzembe helyeznünk miután beindítottuk az akváriumot.
Ne tegyünk engedményeket a beszerelt berendezések minőségére, mivel egy olcsó készülék ami a későbbiekben nem megfelelőnek bizonyul kicserélve nagyon drága lesz. Becsüljük meg a várható költségeket és ehhez vegyük hozzá az éves fenntartási kiadásokat is ( villanyszámla, égők cseréje, stb).
Másik lényeges szempont az időigényesség. Az akvárium indulási fázisában minden esténket rá kell szánnunk beleértve a hétvégét is. Egy beindult akváriumra szánt idő pedig minimum 1/2 óra naponta és egy félnap hetente ahhoz hogy elvégezzük a szükséges teendőket. Azt se felejtsük el, hogy hosszabb távollét esetén találnunk kell valakit aki képes helyettesíteni minket. Még problémás lehet a szállítás költözködés esetén.

Célkitüzés

Ha az előbbiekben leírtak nem vették el a kedvedet hanem ellenkezőleg még jobban meghozták mivel ez egy kihívás az újakat felfedező egyéneknek. Rendben, akkor az összegyűjtött objektív információk alapján és a lehetőségeidhez képest ki kell választanod a létrehozandó biotópot , azaz a jövendőbeli akvárium lakóit. Ez meghatározója az akvárium típusának és az alkalmazandó eljárásoknak amit használni fogsz.
Különböző lehetőségek vannak de a választott eljárás szabályait be kell tartani mivel a módosítása vagy keverése a különböző technikáknak bizonytalan eredményre vezethet ezt hagyjuk meg a profiknak. ( tehát Te is néhány év múlva)
Érdemes megemlíteni, hogy még ha a korallszirtes akvárium üzemeltetését bárki is eltudja sajátítani, egy kezdőnek realistának kell lennie és először könnyen elérhető célokat kell kitűznie és nem kezdeni rögtön olyan korallok betelepítésével amik köztudottan kényesek. Türelemmel kell lennünk és tartsuk be a fokozatokat, ebben a hobbyban a jó és szép dolgok csak lassan jönnek a rosszak viszont nagyon gyorsan

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.