Grotech HEA 150-es átalakítása

Grotech HEA 150-es átalakítása

Már ez egyik topikban is jeleztem, hogy nem vagyok különösebben megelégedve a Grotech HEA 150-es lehabozómmal. Úgy láttam, hogy túlzottan nagyok a buborékok, és a keletkezett hab sem volt a Tibs által leírt követelményeknek megfelelõ:

tibs írta:

A jól beállitott fölözõ mûködésénél a kupolában 3 zonát figyelhetünk meg és ezek mindegyike kb 1/3 részt foglal el.
1: itt érkeznek az apró buborékok és ezek szét is pukkannak rögtön
2: a fehérje képzõ zóna ahol a buborékok mérete jóval nagyobb
3: az utolsó zonát elfoglaló rész ahol a hab szine sötétebb a keletkezett buborékok nem durrannak szét. Minden szint az elõzõ szintre támaszkodik. Igy az egyes nyomja a kettest a kettes a hármast a hármas pedig kifut és igy a szennyezõdés lerakodik.

Elkezdtem utánanézni annak, hogy milyen elven valósítják meg a lehabozók a feladatukat. A lényeg az, hogy minél kisebb átmérõjûek legyenek a buborékok, és minél tovább érintkezzenek a vízzel. Az ATK által követett módszer tûs forgórésszel, a forgórész elõtt beporlasztott levegõvel, és igen magas reaktorcsõvel éri el ezt az eredményt LINK. A “dispergator” (tûs) forgórésszel rendelkezõ lehabozó 0,1-0.3 mm-es buborékokat produkál, és az 1,3 méter magas reaktorcsõben a buborékok 180 másodperc alatt érnek a reaktorcsõ tetejére. A “dispergátor” forgórészt az ATK szabadalmaztatta, itt a tûk egy mûanyag lapon, tengelyirányban állnak. Hasonló forgórész található a H&S és a Deltec lehabozójaiban is

Nem tévesztendõ össze ez a forgórész az Aqua-Medic és a Rio (Tajvan) által gyártott tûs forgórésszel, amiben a tûk sugárirányban helyezkednek el. Ilyen van a Turboflotor 1000-ben és a Terra Nova skimmereiben.

Ez a forgórész lényegesen kisebb teljesítményú, mint a tengelyírányú tûvel rendelkezõk. Léteznek még olyan lehabozók is, amelyeknél a levegõ beporlasztása a szivattyú után történik, a Grotech HEA 150 és a Schuran lehabozõk is ilyen elven mûködnek. Itt lényeges, hogy nagy teljesítményû motorral, aránylag szûk Venturi csõvel nagy sebességû legyen a víz áramlása, mert csak így lesz elég apró a buborék. Külön érdekes, hogy az 1200 Liter/órás teljesítményû Eheim 1250-es pumpát a Schuran csak a legkisebb 100 mm-es átmérõjû, 500 literes akváriumig használható Jetskim 100-asához ajánlja. A Grotech HEA 150-essel összemérhetõ Jetskim 150-eshez az Aquabbee 2000/1-es, 2000 Liter/óra teljesítményû pumpát adja a Schuran. Ezen érdemes elgondolkodni….

Úgy gondolom, hogy a Grotech kissé alulméretezte a pumpát. A buborékok reakcióidejének növelése a hosszú (ATK: 1,3 m) csövön kívül más módszerekkel is lehetséges. Az egyik megoldás a H&S módszere, amikor jó méretezéssel a felfelé áramló buborékok a lefelé áramló vízzel találkoznak, és a keletkezõ véletlenszerû örvénylés növeli a reakcióidõt. Ilyen a legkisebb Terra Nova lehabozó elve is. A Deltec, a Grotech, a Schuran, stb. úgy vezeti be a vizet a reakcióhengerbe, hogy az a henger palástja mellett körkörösen örvénylik. Itt is hat a víz és a buborékok egymással szembeni áramlása, de a körkörös örvénylés a buborékos vizet, és a beáramló sima vizet beszállító fúvókák állításával könnyebben vezérelhetõ, és ezáltal még hosszabb reakcióidõ érhetõ el, illetve a teljes henger nagy részében buborékos víz fog körben örvényleni. A fentiek miatt a Deltec megoldása tûnhet ideálisnak, de sajnos ezt nem tudom megerõsíteni, mert nem láttam Deltec lehabozót mûködés közben. Az elsõ próbálkozás a Grotech HEA 150 átalakítására. Vettem egy Eheim 1250-be való Turboflotor 1000-eshez gyártott forgórészt, az eredeti légbeszívó csonkot lezártam, és a 25-ös PVC csövet a motor alatt kifúrtam, majd ide egy csõcsonkot ragasztottam a levegõ beporlasztáshoz. Az eredmény siralmas volt, a tûs forgórész nem produkált olyan vízsebességet, ami a légbeszívó csövön levegõt szívott volna be (kb. 10 mm-el a csõcsonk felett lebegett a vízszint). Megpróbáltam a levegõt egy levegõpumpa segítségével benyomni, de a teljesítmény így is gyenge volt, kevés (de apró buborékméretû) hab képzõdött. Oka lehetett még az Eheim 1250-es szivattyú kis teljesítményén kívül az is, hogy a motor szívócsonkjánál van ugyan egy kis szûkület, de ez nem igazi Venturi profil. Második próbálkozás. Vettem egy Aquabee 2000/1-et, (2000 L/óra), és a hozzávaló tûs forgórészt. Vigyázzunk, mert az Aquabee 2000-es forgórész is behelyezhetõ a 2000/1-be, de azon kevesebb tû található, ezért a teljesítménye is kisebb. Megvettem az Aquabee 2000/1-hez való Venturi porlasztót is.

Ezután még vettem 20-as és 25-ös PVC csövet, idomokat, Vinilfixet. Kellett egy kis esztergályos munka is (dugó készítés, toldó szélességének csökkentése. Ezután összeragasztottam az elemeket, és következett a próba. A vízbefúvó csöveket egy kissé (kb. 15 fok) lefelé állítottam. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlt. A buborékok a H&S-hez hasonlóan aprók, a víz szabályosan örvénylik körbe. A habképzõdés a Tibs által leírt ideálisra beállítható lett. Kedvemre állíthatom a képzõdött szennyvíz színét a világos tea színtõl a sötétebbig. Egy cseppet sem bántam meg az átalakítást, másnak is bátran ajánlom.

Megjegyzem, hogy olvastam topikokban azt is, hogy mások is “rásegítenek” a HEA 150-esük habképzésére (pl. Sanzi, Mikolgy, illetve talán még Yoda Mester is) úgy, hogy vagy már porlasztott vizet nyomnak be a reaktorhengerbe, vagy közvetlenül az akváriumból lefolyó (kissé légbuborékos) vizet vezetik a lehabozóba. Én úgy gondolom, hogy az általam elkészített módosítás teljesebb (igaz drágább) megoldás. Írta: hjt, 2006.03.19.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.