Költségtakarékos áramoltatás II.

Költségtakarékos áramoltatás II.

Akik ismernek tudják, hogy mindig foglalkoztatott minél hatékonyabb áramoltatási megoldások keresése.

Kezdtem a közönséges szivattyúk átalakításával és folytattam a gyári áramoltatók tuningolásával. Ez a cikk is, úgy mint az elõzõ azokhoz szól, akik hajlandóak egy kicsit dolgozni, annak érdekében, hogy az áramszámlájuk csökkenjen.
Ezúttal megosztanám veletek egy olyan áramoltató-átalakítás tapasztalatát, amire a gyártó cég ügyvezetõje is felfigyelt ezelõtt másfél évvel és azóta szinte napi szinte cserélünk eszmét különbözõ szivattyúk, áramoltatók tekintetében. Nos mirõl is van szó?

A Seio nevû (Európában többnyire Marea Stream néven forgalmazott) áramoltatót 1-2 órás munkával és párszáz forint ráfordítással könnyedén át lehet alakítani úgy, hogy a teljesítménye minimum a duplájára nõ és csökken az áramfelvétele 10%-al!

Ennek a típusnak az a jó tulajdonsága, hogy hosszú a kerámiatengelye, így lehetõség nyílik arra, hogy egy hajócsavarral helyettesíthessük az eredeti rotor turbináját.

A hozzávaló hajócsavar pontos kiválasztása azért fontos, mert 230V-os szinkronmotorról van szó, ami véletlenszerûen indul  forogni jobbra vagy balra. Mivel  a hajócsavarnak csak egyik forgási iránya hasznos, meg kell oldani a rossz irányban való forgás megakadályozását. Ennek a problémának az a megoldása, hogy a hajócsavar elõtt maradnia kell 2-3 mm-nek ahhoz, hogy a tengelyen hosszirányban csúszhasson a teljes forgórész. Amikor jó irányban indul, akkor minden rendben, de amikor rossz irányban indul, akkor elõre csusszan a teljes forgórész és beleütközik a 2-3 mm-re található kiömlõnyílás rácsába. Elõször ezt egy gumi O-gyûrûvel védtem, de rájöttem, hogy felesleges így még egyszerûbb az egész. Mivel az áramoltatott vízmennyiség sokkal nagyobb mint eredetileg, ezért szükség van a beszívónyílások meghosszabbítására kb. a duplájára. Ezt egy tûreszelõvel vagy egy Dremmel-el megoldható.


Tehát amire szükség van:

SeioM1100 ( Marea Stream 4400)

1 db. 40 mm átmérõjû Perkins  hajócsavar (mindegy, hogy jobbos vagy balos)

1 db inzulin fecskendõ

A következõ sorrendben készítettem:

1. A rotort kivettem, majd a szürke tölcsért eltávolítottam az állórészbõl. Egyszerûen ki kell húzni

2. Azt a kiálló kis szürke csövet levágtam.

3. A szívónyílásokat duplájára hosszabbítottam.

4. A forgórészrõl eltávolítottam a kék anyagból készült turbinát

5. A hajócsavarból eltávolítottam a rézmenetet

6. A fecskendõ egy kis darabkájával összeillesztettem a hajócsavart a mágneses rotorral

7. Összeszereltem úgy, hogy a tengely hosszirányú kotyogása 2 mm legyen

8. Bekapcs.

Ennyi. A siker még teljesebb, ha a Seio-vezérlõre csatlakoztatva az áramlás intenzítása váltakozik  a beállított idõzítés szerint. Két ilyen áramoltatóval egy 600-1000 literes akvárium vízmozgatását simán megoldja. Természetesen a szívó oldal fojtásával finomítatni lehet a vízmennyiséget.

Ha valaki kedvet kapott hozzá, szívesen segítek.

saltaqua 2007. március 11.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.