Nano akvárium tervezés és kivitelezés

Nano akvárium tervezés és kivitelezés

A következõ cikkben a nemrégiben összeállított nano akváriumom tervezését és kivitelezését szeretném veletek ismertetni amilyen részletesen csak lehetséges.

Az elsõ lépés a tervezés volt. A fórumon megnyitottam egy topicot, melyben páran összedugva a fejünket elkezdtünk ötletelni.
Alapvetõ kérdés volt az akvárium mérete. Ezt a méretet végül a világítás mérete adta meg. A paraméterek:

Hossz: 60 cm
Szélesség: 30 cm
Magasság: 30 cm

Ez így összesen 54 liter ûrtartalom. A méret kicsi, mégsem extrémen kicsi, így már 2 kistestû halnak is otthon adhat a korallokon felül óvatos etetéssel. A kicsi magasság pedig segítséget nyújt abban, hogy könnyedén bevilágítható legyen az egész akvárium, így a fényigényesebb korallok mindössze 10-15 cm-rel vannak a vízfelszín alatt, míg az akvárium alja (aljzatot leszámítva) is 27-28 cm csupán.

A világításra több opció is felmerült a PC (power compact) csövektõl kezdve a LED-es világításon át a kisméretû fémhalogénekig. A PC csövek beszerezhetõsége nem éppen a leghétköznapibb itthon, úgyhogy ezt elvetettem. A LEDes világításé végképp nem, ráadásul igazán komoly LEDes lámpát csak külföldrõl lehetett volna beszerezni aranyárba, így ez sem volt opció. A fémhalogéntõl kicsit féltem, hogy túl sok hõt fog leadni, ami egy nano akváriumnál komoly tényezõ. Így végezetül 24W-os T5-ös csövek mellett döntöttem a könnyû beszerezhetõség, a viszonylag elfogadható hõleadás és jó minõségû fény miatt. A lámpa egész konkrétan egy Dymax márkájú 4x24W-os lámpa, amit az akvárium oldalaira lehet rögzíteni, így viszonylag könnyedén felszerelhetõ és sokkal dekoratívabb, mint egy házilag készített. Természetesen ennek ára volt, mind forintban mind minõségben. Nem keltek illúziókat, nem egy kategóriagyõztes lámpa, reflektorai sem díjnyertesek, de a külcsínyért kompromisszumokat kötöttem, a feladatát elvégzi.A fénycsövek a következõképpen vannak benne: (elõlrõl hátrafele sorrendben):

1. Actinic
2. 10.000K fehér
3. Pink
4. Actinic

Természetesen némi tunning már most jár a fejemben. Nyárra biztosan szükséges lesz ventillátor beszerelése például, mivel az gyárilag nincs benne.


Áramoltatásra rengeteg tippet kaptam mindenféle nano keringetõkre.  A végsõ döntés a koralia keringetõkre esett, konkrétan egy Koralia nano-ra és egy Koralia 1-esre. Egy hét üzem után nem bántam meg a vételt, kifejezetten jónak találtam mindkettõ típust.  A mágneses felfogatás a gyári tartozéka, gumitappancsokat nem is kapni hozzájuk. Mind a kicsinél, mind a nagynál nagyon jól fog a mágnes, nem hiszem, hogy bármi gond lehetne velük, letépni is nehéz a 6-os üvegrõl, a nagyobbat izomból is nehéz leszedni, hogyha nem húzzuk oldalt, hanem egyenesen le akarnánk venni. Hangjuk minimális van ugyan(fõleg beüzemelés utáni elsõ 2 napban), de ez lecsendesedett, aludni is vígan lehet mellette. A nagy kiömlõnyílások miatt tûnhet úgy, hogy gyengécskék a pumpák, de ez a 2 pumpa remekül befújja az akváriumot a sarkokban és a kövek között is, úgyhogy ez csupán a látszat.  A pumpák feje mozgatható egészen nagy ívekben, úgyhogy kellemesen lehet irányítani, hogy merre fújjanak. Összességében ezekkel a pumpákkal nagyon elégedett vagyok, hogyha tartósnak is bizonyulnak biztosan a jövõben is használni fogom õket.

Szûrésre mindenképpen 2 szempont szerint kellett döntést hoznom. Az egyik, hogy nem akartam alsó polcos szûrést (és fúrást sem), így ahogy sok „gyári” nano akváriumnál látni külsõ akasztós szûrõben gondolkodtam, amiben könnyû cserélni a szûrõanyagot és mivel vízesésszerûen folyik vissza belõle a víz így megtöri a felületel leülõ szennyezõdést.Nos a választás egy Rio 110-esre esett, mely a család nagyobbik tagja, 400L/ó teljeseménnyel. Ez egyrészrõl jó kis szerkezet, másrészrõl viszont nagyon nem alkalmas arra, amire én szántam. A belsõ felépítése elég jó lett volna, nagyméretû belsõ tere van több rekesszel, csöndes a visszafolyása is. Ám egyrészt ahoz gyenge, hogy a tengervízben megtörje a felületi feszültség rabjául esett koszt, így a vízfelszínen folyamatos a hártyaréteg. Másrészrõl ugyan a vízfolyása halk, de a motorja az nem az. Nem mondom, hogy elviselhetetlen, egy nappaliban elhelyezett akváriumban nem lenne zavaró, de mivel nekem ez a kisakvárium hálóban van, így már nem az. Konstans kerregést produkál a motorja a cuccnak. Sajnos nem egyedi a hiba, kipróbáltunk többet is belõle, mind ilyen. Ugyanakkor kipróbáltam egy másik (látszólag pont ugyan ilyen) külsõ kis szûrõt csak más motorral, ahol a motorhang már nem volt zavaró, ám a vízfelszíni port ez a ~400 liter körüli teljesítmény nem képes megtörni, nagyobb meg nemigen van.

Összegezve mostmár nem tartom olyan jó ötletnek az ilyen típusú szûrõk alkalmazását, illetve csak akkor, hogyha megoldott a vízfelszíni por eltûntetése.Végül most egy egyedi, külsõ szûrõ készítése van folyamatban, mely belül egy overflow boxal megoldaná a vízfelszín leszívását és kívül nagyobb helyet adna a szûrõanyagoknak. De errõl még külön írni fogok amint elkészült.

A szûrõközeg mindkét esetben Foszfát removerbõl és egy glax stone nevezetû porózus anyagból áll, melyen a gyártó szerint végbemegy mind az aerob, mint az anaerob nirtifikáció. A gyakorlatban egy rikítófehér, tapintásra nagyon érdes ujjbegynyi méretûre zúzott kõnek látszik.

Belül az aljzatot egy csomag hófehér, kisszemû élõ aljzat alkotja, mely a legmélyebb pontján kb 3-4 cm vastag(középen), a széleken pedig kb 1-2 cm. Továbbá a szirtet kb. 6 Kg természetes és 4 kg tenyésztett élõkõbõl építettem. Többet hoztam, de ez egy olyan mennyiség, amibõl egy szép, nem túl zömök szirtet tudtam építeni és marad hely a koralloknak is.
Adalékok:
Jelenleg nem használok túl sok adalékot az akváriumhoz, mivel a lakók kimerülnek egy csõféregben, mely a kõvel jött, egy kis fehér csillagban, ami gondolom szintén, pár száz furcsa kis rákocskában, amik az aljzatból keltek ki (üvegre tapadtak a petéik, kb 12 óra alat keltek ki!)

Red seatõl adagolok a „Green” nevezetû anyagból, mely a gyakorlatban vas és mangán keveréke, a gyártó szerint teljesen nitrát és foszfátmentes és a mészalgák növekedését métatott serkenteni. Kezdésnek 10 ml-t és ezen a héten 5 ml-t adtam belõle, valószínûleg a késõbbiekben ha ez a kis üveg elfogy nem fogom használni.Emelett a Caris Sea „purpe up” nevû CA pótló adalékát adom.  Hatékonyan növeli a kalcium szintet remélhetõleg mellékhatások nélkül. Egyenlõre, hogy alig van CA fogyasztásom sok tapasztalattal nem tudok szolgálni.Ezek mellé be van még tárazva a Kalkwasser, hogyha éjszaka leesne a PH akkor csepegetni fogom vízpótlás gyanánt.
Röviden ennyi lenne az akvárium technikai leírása, januárban, mikor tervezem az elsõ élõlények betelepítését folytatni fogom a cikket, illetve a jövõben ha lesz rá lehetõségem több terméket (technika vagy adalék) is tesztelni fogok, melyek szintén meg fognak jelenni 

Azt még célszerû megemlíteni, hogy a fõ célom ezzel az akváriummal NEM a haltartás, hanem a KORALLtartás, így azt kérem, hogy aki ezen a cikken felbuzdulva akar ilyen akváriumot készíteni az tartsa ezt szem elõtt, hogy kb. 2 db kistermetû hal a befogadóképessége egy ilyen méretû medencének, így haltartásra valójában nem alkalmas!

Amennyiben ekkora méretben szeretne valaki halat tartani, akkor a következõket javasolnám:

1. Csak kistestû halak!!! ( hal < 5 cm) Maximum 4-5 darab!
2. Legalább ugyan ez a mennyiségû élõkõ / élõ aljzat!
3. Kevesebb világítás, cserébe egy kisméretû lehabzó integrálása a szûrõbe!
4. Nagyobb vízméret elõny.

sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.