Zebrasoma flavescens – sárga doktorhal, sárga zászlóshal

Zebrasoma flavescens – sárga doktorhal, sárga zászlóshal


Ha doktorhalról beszélünk, sok embernek rögtön ez a sárga csoda jut az eszébe. A kereskedésekben szinte mindig kapható, általában több egyedből álló csoportokban látjuk őket. Jó algaevők és nem utolsó sorban korallbiztos halak. Sokak egyik első hala, ami azért ismerve igényeiket, nem éppen a legjobb választás véleményem szerint. Remélem ebből a cikkből sikerül egy kicsit jobban megismerni ezt a szép halacskát.

A Hawaii halexport kezdetekor ez volt az egyik első hal, amit elkezdtek akváriumi tartás céljából exportálni.

Akváriumainkban rendkívül elterjedt, szinte minden akvarista előbb utóbb beszerez legalább egy példányt belőle. Népszerűségére rá is szolgált, hiszen egy rendkívül gyönyörű, látványos halról van szó, mely általában igen békésen is viselkedik.


Tudományos név: Zebrasoma flavescens (Bennett, 1828)
Magyar név: sárga doktorhal, sárga zászlóshal
Synonim tudományos nevek:

 • Acanthurus flavescens (Bennett, 1828)
 • Zebrasoma agana (Seale, 1901)

Idegen nyelvi nevei:

 • Zitronenflossen-Doktorfisch (Német)
 • Hawaii-Doktor (Német)
 • Gelber Segel-Doktorfisvh (Német)
 • Yellow Tang (Angol)
 • Gele Zeilvindoktersvis (Holland)

Származási hely: A Csendes és Indiai Óceán Nyugati fele, Japán, Hawaii környéke
Tarthatóság: Közepesen nehéz, jól tartható, a víz minőségére érzékeny
Korallos medencében tartható: Igen, ajánlott
Mérete: maximum 20 cm-re nő meg, általában kisebb marad
Táplálkozása: növényevő, magasabb rendű és alacsonyabb rendű algák, fagyasztott eleség, a különböző tápokat elfogadja
Viselkedése: Egy akváriumban akár több példány is tartható, más halakkal általában jól megfér, egyedi eltérések lehetnek. (lásd az általános leírást)
Ajánlott akvárium méret: fiatal egyednek legalább 200 liter, idősebb egyed e felett.

Általános leírás


Halunk teste külsőre, oldalról szinte kör alakú, amit fokoznak a testet körbe szinte körül ölelő hát és farok alatti úszók. A hátúszójában 5 kemény és 23-26 lágy tüske található. A farok alatti úszója 3 kemény és 19-23 lágy tüskéből áll. Az oldalvonala (oldalvonal szerve) ívben meghajló és a test felső részén található. A belei a teste elülső részében „csoportosulnak”. A hasürege a test első felében található, ami áteső fényben jól látható. Mivel viszonylag szűk területre korlátozódik a béltraktus, így sokszor kívülről is jól látható, ha éppen jobban bekajált. Jellegzetes kidudorodó, behorpadó alakot képes felvenni ez a rész. Először jómagam is megijedtem, hogy valami bélbaja van a halamnak, pedig csak éppen kicsit jobban belakott őkelme.


Koponyája hosszan előre nyújtott, jellegzetes alakú. A szájában, a szája szélén a fiataloknál 12 felső és 14 alsó fogat találunk. A 15 cm nagyobb példányok esetében ez a szám 18 felső és 22 alsó fogra változik. Fogai nem olyan kifejezőek és jól láthatóak, mint a palettás doktorhal esetében azt láthattuk.Faroktövise (szikéje, pengéje) a faroknyele két oldalán található. A penge visszahajtható, de bőrredőbe nem húzható. Jól látható, mivel fehér színű.

A teste ragyogó citromsárga. Néhány egyed hasi része egy kicsit világosabb színű. A halunk rendelkezik egy éjszakai ruhával is. Éjjel az oldalán egy barnás színű keretbe foglalt elnyújtott téglalap alakú fehér folt jelenik meg rajta. Nappal ez az éjszaka fehéres rész alig kivehető, inkább úgy néz ki mintha a pikkelyek csoportosulnának másképpen. A folt a gerincvonalában található.

A doktorhalakra jellemzően ők is a mellúszójukkal, hajtják magukat előre, ami ezért nagyméretű, a mozgást jól segítő szerv.

A Zebrasoma flavescens éjszakai színezete:

A természetben a korallszirtek környékén, lagúnákban élnek. 1-81 m mélyen találhatóak, általában 2-46 m között élnek. Egyesével vagy laza csapatokban élnek a természetben, ami akváriumi tartásukat is meghatározza. Telihold környékén ívnak a természetben. Ívásuk párosával vagy csoportosan is történhet. Szabadon ikráznak a vízben.

Akváriumi tartásánál az első lépés a megfelelő beszoktatás. Hasonlóan a többi halhoz ezt a fajt is gondosan kell beszoktatni. A frissen érkezett példányok általában jó állapotban vannak, de gyakorta nagyon soványak, legalábbis tapasztalataim szerint. Sokan ellenálló halnak tartják, szerintem ez részben igaz. Viszonylag jól tűri a nitrátos vizet, de ezzel szerintem ki is merült az ellenállósága, mert minden más vízparaméterre érzékeny. A 1.023-1.027 terjedő sűrűség tapasztalatom szerint megfelelő számára. A víznek tisztának kell lennie. Különösen rosszul reagál a víz kh szintjének változására. Hirtelen kh változást nehezen viseli. Az alacsony kh (7 körüli) hatására a megfigyeléseim szerint a bőrében lévő felületi erek kitágulnak, láthatóvá válnak. Olyan mintha kicsit begyulladnának. Magasabb kh (8-10 vagy e felett) szintnél ez a jelenség nem tapasztalható.

A korallokat tapasztalataim szerint egyáltalán nem bántja. A többi hallal és általában a fajtársaival jól megvan, ha megfelelően nagy életteret biztosítunk a számára. Ugyanakkor találkoztam olyan egyedekkel, melyek a fajtársaikkal, illetve más Zebrasoma fajjal agresszíven viselkedtek. Olyan verekedést rendeztek, hogy valamelyik fél belehalt a sérüléseibe. Mivel a pengéjét a verekedéskor simán használja, így ilyenkor gyakran folyik vér az akváriumban. Ezeket az egyedeket csak magukban szabad tartani. Más fajokkal ezek is békében megélnek. Egy bátor halacska. Az én példányom is képes arra, hogy a nálánál vagy két és félszer nagyobb arab doktorhalamhoz (Acanthurus sohal) odamegy és a farkával egyszerűen képen vágja, közben sandít hátra, hogy mit szól hozzá a sohal. Akinek persze nem tetszik a dolog és ilyenkor kergetőznek egyet, de ebből még valós sérülése egyik halnak sem volt. Egyébként a kergetőzés simán véget ér, ha a sárga doki megáll, mert ilyenkor a sohal is megáll és megy a maga útjára. Aztán együtt úszkálnak tovább az akváriumban.


Táplálkozás szempontjából egyik leginkább növényi táplálékot igénylő doktorhal. Etetésénél erre figyelni kell. Az akváriumban az algát szívesen eszi. Elfogyasztja a magasabb rendű algákat is, de inkább az alacsonyabb rendű és fonalas algákat kedveli. A fonalas algából, hogy milyen hosszúságút eszik meg egyede válogatja. Az enyém a hosszabb szálú algát is szívesen legeli (már ha kap). A nori algát különösen kedveli. Más növényi táplálék is adható nekik. A saláta stb. etetésével én felhagytam, mert félek az esetleges szennyeződéstől, más részről pedig azt gondolom, hogy ez nem is éppen a természetes táplálékuk. A jól tartott sárga doktorhal elfogadja a különböző lemezes és granulált tápokat is. Javaslom a minél több spirulina algát tartalmazó táp adását. Ezen túlmenően a különböző fagyikajákból is szívesen lakmározik.


Tapasztalataim szerint a jól tartott, jól táplált hal betegségekre kevésbé érzékeny. Megfelelő vízparaméterek mellett a darakór is elkerüli. Ugyanakkor a rossz víz már önmagában is betegséget tud nála okozni.

Végezetül sok sikert kívánok azoknak, akik e szép hal tartásával megpróbálkoznak.

Várom a hozzászólásaitokat, tapasztalataitokat a fajjal kapcsolatban.

Felhasznált irodalom:

 • Frank de Graaf: Tropische Zierfische im Meerwasser aquarium
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_tang
 • http://www.meerwasser-lexikon.de/tiere/522_Zebrasoma_flavescens.htm
 • http://www.fishbase.org/summary/Zebrasoma-flavescens.html
 • http://www.aquamaps.org/receive.php
 • http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Zebrasoma_flavescens/
 • http://www.marinebreeder.org/forums/viewtopic.php?t=186

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.