Dascyllus melanurus – nagy poroszhal

Dascyllus melanurus – nagy poroszhal


Tudományos név: Dascyllus melanurus

Magyar név: nagy poroszhal

Synonim tudományos nevek:

 • Dascyllus aruanus var. a Bleeker, 1851
 • Pomacentrus onyx De Vis, 1883

Idegen nyelvi nevei:

 • Schwarzschwanz-Preussenfisch (német)
 • Black Tail Damselfish (angol)
 • Blacktail Damselfish (angol)
 • Blacktail Humbug (angol)
 • Four Stripe Damselfish (angol)

Származási hely: A Csendes-óceán középső területei, Indiai-óceán, Ausztrália, Indonézia, Maldív-szigetek.

Tarthatóság: könnyen tartható

Korallos medencében tartható: igen, területvédő, az akváriumot átrendezi, gyakran összeférhetetlen más halakkal

Mérete: 10 cm körüli

Táplálkozása: mindenevő, apró gerinctelenek, haltáp, alga, növényi táplálék

Viselkedése: agresszív

Ajánlott akvárium méret: 120 litertől felfelé

Általános leírás:

A nagy poroszhal a sügérfélék közé tartozik. Testfelépítése is ennek megfelelő, hiszen a sügérfélékre jellemző testalkata van. A teste alapvetően porcelán fehér, melyet függőleges fekete sávok tarkítanak. A farok is színezett. Ez az egyik elkülönítő bélyege a kis poroszhaltól. Pikkelyei nagyok, jól láthatóak. Vannak egyedek, melyek testének fehér része sötétebb szürke, már majdnem fekete színt ölt. Halacskánk homloka fehér. Ez a sötétebb szín nem mutat a hal nemével összefüggést. A farkának a szegélye ragyogó égszínkék. A hátúszó valamint a has alatti páros úszók szegélyén is megjelenik egy ibolyás kék sáv.

A természetben a korallszirteken él a korallok ágai között. Fiatalon kisebb nagyobb csapatokat alkot. A természetben 1-68 m mélyen található meg. A víz hőfokára kevésbé érzékeny. 22-28 Celsius fok közötti víz megfelel a számára.

A nagy poroszhal tapasztalatom szerint jól bírja a szállítást. Az akváriumi körülményeket könnyen megszokja. Szinte mindenféle táplálékot hamar elfogad. Eszi a különböző haltápokat, fagyi kaját stb.

Betegségekkel szemben ellenálló.

Könnyű párt kialakítani belőlük, mert az egyedek nem váltók. Fiatalon először nőstényként kezdik az életük, majd hímmé alakulnak. A hímek a nőstényeknél nagyobbakra nőnek. Amennyiben párban tartjuk őket tapasztalatom szerint kialakul belőlük egy pár. Amennyiben meg tudjuk tenni akkor egy kisebb és egy kicsit nagyobb testű példányt vásároljunk. Az egyedek először agresszíven viselkednek, de aztán csakhamar a domináns egyed egyértelműen hímmé, míg a másik nősténnyé válik. Akár több egyed is tartható együtt, viszont készülni kell arra, hogy esetleg egy-két egyedet halálra kergetnek.


A megvásárlásuk előtt jól gondoljuk meg, hogy megvesszük e őket. Vegyük figyelembe, hogy általánosságban agresszív halakról van szó, akik egymás között és más halakkal szemben is agresszíven viselkednek. Még a náluk jóval nagyobb halaknak is neki mennek. Hamar azt hiszik magukról, hogy ők az akvárium urai.

Néhány esetben tapasztaltam, hogy köveket is képesek átrendezni. Meglepően erősek. Sokkal nagyobb köveket is képesek elmozdítani, mint amit „kinéznénk” belőlük. Ha valamiért úgy döntenek, hogy egy korall ág nem tetszik nekik, addig fogják löködni, míg vagy el nem mozdítják, vagy le nem törik a korallt. Kifogni pedig szinte lehetetlen őket. Akkor döntöttem arról, hogy végérvényesen eltávolítom őket az akváriumból, amikor már a palettás dokinak is neki mentek. (csak háromszor volt nagyobb náluk)

Egyébként könnyen ikráznak akváriumban. A hím hullámzó, hintázó mozgással csalja a nőstényt az ikrázásra kinézett felület felé. Tapasztalatom szerint olyan helyet választanak az ikrázására, ahonnan a legjobban be tudják látni az akváriumot. Ha ilyenkor valami zavarja a kilátást, annak annyi. Az ikrákat a hím őrzi, gondozza. Az ikrákat különösen féltik, ilyenkor még a szokásosnál is agresszívebbek.

Ezen a képen ikra őrzés közben láthatjuk a hímet. Az akvárium hátsó üvegére ikráztak. Az üvegen a szürkés pöttyök az ikrák, a másik képen talán jobban látható.

A területüket foggal, körömmel védik. Sajnos a foggal abszolút helytálló. Amikor úgy döntöttem, hogy kiveszem őket az akváriumból, a sok meddő próbálkozást követően, kénytelen voltam szétbontani a szirtet. Gyakorlatilag az összes követ ki kellett szednem az akváriumból. Közben a párocska olyan támadást indított ellenem, hogy majdnem feladtam a dolgot. A harapásaik nyomait láthatjátok a következő képen.

Ha valaki megteheti, hogy egy külön akváriumot szentel nekik, akkor biztosan sok érdekes megfigyelést tehet velük kapcsolatban. Hosszú életű halacskáról van szó. Nálam az egyik első példányom több mint 10 évig élt. Személy szerint nagyon szeretem őket, de beláttam, hogy hosszabb távon csak külön akváriumban tarthatóak. Jelenleg ezért nincs is belőlük példányom.

Egy videót tettem be utolsónak. Itt kezdett a két halacskából már igazi pár kialakulni.

Felhasznált irodalom:

  Frank de Graaf: Tropische Zierfische im Meerwasser aquarium

 • http://www.fishbase.org/summary/Dascyllus-melanurus.html
 • http://www.meerwasser-lexikon.de/tiere/108_Dascyllus_melanurus.htm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Dascyllus_melanurus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.