Pomacentrus alleni – andamán korallsügér, neon korallsügér

Pomacentrus alleni – andamán korallsügér, neon korallsügér

Tudományos név: Pomacentrus alleni (Burgess, 1981)

Magyar név:

 • allen korallsügér
 • neon korallsügér
 • andamán korallsügér

Synonim tudományos nevek: —–

Idegen nyelvi nevei:

 • Andamanen-Demoiselle (német)
 • Neon Damselfish (angol)
 • Allen Damselfish (angol)

Származási hely: Thaiföld, Andamán-tenger, Kelet-Indiai-óceán, Similan szigetek, Indonézia, Fidzsi szigetek, Sri Lanka

Tarthatóság: szakirodalom szerint könnyen tartható, én inkább a közepesen nehezen tartható fajokhoz sorolnám

Korallos medencében tartható: korall biztos

Mérete: 6-8 cm-re nő meg

Táplálkozása: alacsonyabb rendűekkel táplálkozik, apró rákok, férgek, mesterséges élelmiszerekre, fagyasztott élelmiszerekre tápokra könnyen rászokik

Viselkedése: Tapasztalatom szerint békésebb korallsügér faj, fajtársaival is megfér, inkább félénk mint agresszív.

Ajánlott akvárium méret: 100 litertől ajánlák,

Általános leírás:

Halunk tudományos nevét a korallsügérek nagy és elismert tudósáról, dr.Gerald Allen icthyológusról kapta. A hal teste kék színben pompázik, mégpedig egy igazán ragyogó, már-már világító kék színben. Érdekes, hogy ez a világító kék szín csak akkor jelenik meg rajta, ha jól érzi magát. Ha fél, stresszel, vagy rossz a víz minősége, esetleg hirtelen változott a víz minősége egy kevésbé kék inkább szürke színt vesz fel, némi ibolyás árnyalattal. Ilyenkor fakó a hal, még csak nem is emlékeztet valódi önmagára. A fenti képen látszik is pont ez a különbség. Sajnos a kép minősége nem a legjobb, de csak ekkor az egyszer fordult elő, hogy a két hal éppen két különböző hangulatban volt és szinte bemutatták ezt a különbséget. Itt az alsót éppen stressz hatás érte, s emiatt lett ilyen (valaki megkergette). A farok áttetsző, a tövénél kicsit ráfut a test kékes színe. A farok úszó alsó fele fekete sávval díszített. A farok alatti úszó sárga. A citrom sárgától az enyhén narancsosba hajlóig lehet többféle színe. A hátúszóban 13 kemény és 13-14 lágy tüske van, míg a farok alatti úszó esetében 2 kemény és 13-14 lágy sugarat találunk.


A természetben a halacskánk a 3-15 méteres vízmélységben található. A felnőtt példányok kisebb-nagyobb csoportokban élnek a zátonyok törmelékes külső részein, azok homokos szegélyénél. Gyakran part közeli részeken is megtalálhatóak.

Már kisebb 100-120 liter körüli akváriumban is jól el van. A hőmérséklet szempontjából a 22-28 Celsius fokos vizet kedveli. A víz sűrűsége 1.020-1.025 között megfelelő a számára. A víz KH-ja 8-12 közötti, míg a pH 8,1-8.4 közötti legyen. Nitrátra és egyéb szennyező anyagokra érzékeny. És itt van egy “titok”, hogy sok helyen miért is tartják őket korallos medencében. A víz minőségének rossz irányba fordulását halacskánk általában előbb jelzi, mint bármely más élőlény. Általában már akkor jelzi a bajt, amikor az még a korallokra nem fejtette ki káros hatását így mint egy indikátor fajt használják. Ugyanis legalább annyira igényli a jó vízminőséget, mint az SPS korallok. Ha a víz paraméterei nem megfelelőek, akkor a ragyogó kék szín eltűnik és csak a ragyogás nélküli szürkés kékes, ibolyás fakó szín van rajta.Halacskánk igen békés természetű. Szinte a legjámborabb a korallsügérek családjában. Inkább félénk, mint agresszív. A saját fajtársaival és a többi hasonló méretű korallsügérrel is elvan. Érdemes 5-10 fős csapatban tartani. A szakirodalom a Chromisokhoz hasonló csapatos tartást javasol. Csapatban a színeik még ragyogóbbak, még világítóbbak, mivel ezzel próbálják a dominanciájukat a másik fél részére bemutatni. Ugyanakkor van olyan tulajdonsága is, amire figyelnünk kell. Hasonlóan sok más korallsügérhez, ő is szeret a sziklák tövében áskálódni. Úgy kell megépíteni a szirtet, hogy ez ne okozhasson gondot. Akváriumában búvóhelyeket igényel.

Táplálkozás szempontjából kevésbé kényes. Mondhatni mindent elfogad, amit a többi hasonló faj. Lemezes tápok, kisebb szemcsés granulátumok, fagyi kaják mind a táplálékaként szóba jöhetnek. Az akváriumba lévő mikro faunára is vadászik.

Ikrázása akváriumi körülmények között is bekövetkezik. Az alábbi linken lehet róla olvasni:

http://www.marinebreeder.org/forums/viewtopic.php?f=172&t=7595
http://www.reefsanctuary.com/forums/livestock-breeding/52482-pomacentrus-alleni-neon-damsel-spawned.html

Személy szerint nagyon szeretem ezeket a korallsügéreket is, mivel békések, csapatban jól tarthatóak és a színük valami hihetetlen irizálást visz a korallszirtes akváriumba. Képzeljük el az anthiasok narancs színét és ezeknek a halaknak a kék ragyogását villódzni egy akváriumban.

Várom azon fórumtársak tapasztalatait, akik szintén tartják, tartották ezt fajt.

Felhasznált irodalom:

 • Frank de Graaf: Tropische Zierfische im Meerwasser aquarium
 • http://fishbase.sinica.edu.tw/Summary/SpeciesSummary.php?id=12479
 • http://www.fishbase.org/summary/Pomacentrus-alleni.html
 • http://www.aquariumdomain.com/viewSpeciesMarine.php?id=196
 • http://www.meerwasser-lexikon.de/tiere/97_Pomacentrus_alleni.htm
 • http://www.freshmarine.com/neon-damsel.html
 • http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+28+120&pcatid=120

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.