2014. július akváriuma

2014. július akváriuma

Somogyi Zoltán Alias Zéé Akváriuma

300 literes sarok Akvárium

Volt-e édesvízi akváriumod?

Természetesen volt. Kb 8 éves voltam, amikor apámmal összeragasztottuk ablaküvegből és maradék szilóból.Innentől kezdve egy két év kivételével folyamatosan volt akváriumom.Eleinte csak guppik, majd mindenféle, amit csak lehetett kapni. Sajna sosem sikerült olyanra, amilyet szerettem volna. Az utóbbi időben próbáltam egy növényes akváriumot összehozni, de vagy teljesen elburjánzott, vagy bebarnult.

Hol láttál először és mikor tengeri akváriumot?

Azt hiszem először a Campona Tropikáriumban láttam én is. Persze sügérest, diszkoszost láttam máshol is, de a tengeri teljesen elvarázsolt.Ez 2005 ben volt. Utána érdeklődtem pár helyen, de vagy zsákutca, vagy olyan túlzónak tűnő feladatsort mondtak, ami első hallásra 24 órás elfoglaltságot kívánt. (Most már tudom nem volt túlzás.) Ettől függetlenül, ha vettem valami technikát figyeltem rá, hogy bírja a sós vizet.


Mikor döntötted el, hogy neked is kell ilyen?

2010 ben megszületett az elhatározás. Belevágok! Ezután minden második gondolatom az volt, hogy mit hogyan tegyek össze.

Egyből megvetted, vagy valaki segítségével összeraktad?

Első tengeri akváriumom az édesvízi sarok akváriumból lett átépítve. Hátsósarok leválasztásával lett hely egy Midiflotor pumpás lehabzónak és egy pumpának. Ezen kívül még egy külső szűrő gondoskodott a víz tisztaságáról. 65 liter összes térfogat mellett azért fél évig működött. Ezalatt rengeteget tanultam, és most már tudtam, mire kell figyelnem, ha csinálok egy nagyobbat. Mivel ez az átalakítás nem került túl sokba, így könnyebb volt belevágni. De azért ez a 65 liter hamar megmutatta a korlátait. Mikor ezt a nano aksit indítottam, nem értettem miért van a többség ennyire ellene. (Most már értem) De az is igaz, ha akkor nem vágok bele a nanoba, nem láttam volna a szépségét és biztos nem költöttem volna ennyit egy nagyobb akváriumra. A nagyobb aksi is saját készítésű. Megterveztem, levágattam az üveget az üvegessel, majd otthon össze ragasztottam. Ezután jött a zártszelvény állvány, és a bútor lap borítás. Mivel imádok barkácsolni, a megépítése, és megtervezése szintén nagy élményt jelentett.Mi az aksid méretei és üveg vastagsága?

Mivel nem egy téglatest alak, így kicsit bonyolultabb: szélessége: 112cm a bal oldali lap 64 cm ezen az oldalon helyezkedik el három furat. Kettő a lefolyónak 35 mm. Egy a felnyomó ág, ami 25 mm-es. A jobb oldal 33 cm (helytakarékosság miatt lett így) A front üveg így 116 cm lett. Az egész magassága 56 cm. Ebből 50 cm vízmélység. Az egész 10 mm sima üvegből van.

Hány éve van meg az aksid?

Ez az akvárium szeptemberben lesz három éves. Nagyobb átépítés nem volt. Egy pár kő ugyan változott, de a szírt nagy része úgy van ott ahogy indult.
Mindig volt-e, vagy szüneteltetted is?

Mióta kezdtem a tengerit, nem volt szünet. (3.5 év, ebben benne van a kis aksi is)Volt-e olyan betegséged, amiért újra kellet kezdened?

Darám volt pár napig az egyik halamon, de pár nap alatt elmúlt.


Vagy találtál-e parazitát, ami gondot okozott neked?

Még a kezdet kezdetén találtam kettő darab “eunicid worm” Nevű 15 centis férget. Elég ronda jószágok voltak, úgyhogy végük lett.  Ezen kívül csak a szokásosak. Kiirthatatlan alga, üvegrózsi, laposféreg.Volt-e olyan, amikor nem figyeltél valamire és minden kipusztult, vagy részelgessen kihalt? Ha igen, miből kifolyólag?

Ingadozásaim, sajna a mai napig is vannak Ca,Mg,kh, terén. De ami gondot is okozott, az egy sósűrűség változás volt. Úszós mérő bekalibrálva. Mindig ugyan ott mértem, de a buborékcsapdába betettem még egy lapot a technikában. Így kialakult azon a ponton egy lefelé haladó áramlat, aminek látszólag nem volt semmi jele. Viszont pont elég volt ahhoz. hogy pár centivel mélyebbre süllyedjen a “műszer” így sikerült lassan feltornáznom 1.024-ről 1.029-re a sűrűséget. Ezt a hibát egy szép kék kagylóm és egy anemónám bánta. A többiek különösebb gond nélkül átvészelték. Azóta vettem egy refraktométert ,így ezzel pontosabb értéket tudok tartani.


A világításod mit tartalmaz?

Világításom kezdetben diy t5 fénycsőből ált. 6x39w + 2x24w.2014 január végén végre elkészültem a LED világításommal. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét aki hozzászólt. Kiemelném: wtc_sysop, Pytonos, ToniCube Így február elejétől egy 80led+2x39wt5 szolgáltatja a napsütést az aksi felett.

Mettől meddig van bekapcsolva?

Pirkadat nálam ötkor kezdődik. A vezérlő elkezdi bekapcsolgatni a ledsorokat. Két óra elteltével 80%-on mennek a cree ledek. Tíz órakor még egy marék LED+a t5. Este hétig, majd ugyan ez visszafelé. Este tízkor beáll a sötétség, csak a holdfény marad. Ez egyetlen fehér ledből áll, ami épphogy megvan hajtva. 28 naponta, amikor kint telihold van, akkor ez a LED is erősebben világít. Ez kb négy éjszaka. Hogy van e bármi előnye vagy hátránya nem tudom.


Van e valamilyen biztonsági berendezésed?

A hőmérséklet: egy pár állandó venti mellett betud kapcsolni négy plusz venti, amik a vízfelszínt fújják. Ezekkel 27 fokos szobahőmérséklet mellett 25 fokon tudom tartani a vízhőfokot. Vízszintet az automata utántöltőn kívül egy ébresztő óra (szirénája :)  ) is figyeli. Ha a szint lecsökken, és az automata nem tölt rá, bekapcsol és a hangja figyelmeztet. Áramszünet esetére egy akkumulátoról működő inverter automatikusan bekapcsol, és egy áramoltatót, a felnyomót, illetve a Ca reaktor motorját órákig működteti. Így a keringés nagy része megmarad.

A víz paramétereiből mit szoktál mérni és milyen sűrűn?

A víz paramétereim nem igazán mintaszerűek. Kicsit minden alacsony, kivéve a sűrűséget és a hőmérsékletet.
Ca:390   Kéthetente
Mg:1300   Kéthetente
Kh:6,7    Kéthetente
Hőfok:25  Folyamatos
Sószint:1.024   Kéthetente

Mást csak akkor szoktam mérni ha valami gond van.

Milyen korallokat halakat tartasz?

Tartott korallok:

Acroporából van öt féle. (Pontos neveket nem sikerült beazonosítani, így inkább nem írom.)
Montipora (piros,kék,barna)
Seriatopora hystrix
Pocillopora (zöld,lila,pink)
Fungia (zöld,lila (régen élénkebb volt a színűk.)
Caulastrea (UV zőld)
Euphyllia

Galaxea (zőld)
Sarcophyton
Pumpingxenia
Pachyclavularia violacea
Protopalythoa
Discosoma (kék,piros)
Rhodactis
Ricordea (zöld)
Pavona cactus
Még van egy pár típus amit nem tudok.

Halak:
Nyálkás hal
Halichoeres chrysus
Synchiropus splendidus
Gobiodon okinawae (egy pár)
Ocellaris (egy pár)
Pterapogon kauderni
Amblygobius phalaena
Acreichthys tomentosus
Chrysiptera hemicyanea (egy pár)
Egyébb:
Lysmata amboinensis
Clibanarius tricolor
Euplica
Nasarius
Sabellastarte
Collospongia auris
Clathrina


Technikai tartályban mi található és mekkora a mérete?

Technikai szintén saját készítés. 60x55x30-as méretű. Három részre van osztva. Van egy 30 literes pót víztartály, van egy a lehabzónak, és egy a Ca-reaktornak meg a felnyomónak. Az első részbe érkezik fentről a víz, ami a lehabzón keresztűl tud tovább haladni. Majd egy buborékcsapda és a felnyomó. Ezen kívűl a technikai tetejére tettem egy refugiumot. Amit éjszakára világítok meg.


Mit szoktál etetni és mennyit?

Ami eszik azt etetem, vagy legalábbis megpróbálom. A fő táplálék artemia, mysis, krill. Három fagyikocka / nap. Ezen kivűl lemezest illetve granulátumot is adok néha. Fagyasztott plankton, illetve homárikra. Phytoplanktonból is rendszeresen öntögetek, de ezekben nem tartok fix rendszert.

Használsz-e valamilyen vezérlőt, Reaktort Habzót?

Vezérlőt világításhoz, és a ventilátorokhoz használok. Az elpárolgott vizet szintén diy automatika tölti. Lehab egy Ati 160-as, amit használtan vettem. Egy kis átalakítás a stabil vízszinthez és egy habkerék Lacitól. Ezen kívül dübörög egy Careaktor (szintén diy)

Karbantartás?

Minden etetésnél ránézek mindenre. Kétnaponta lehúzom az algát az üvegről. 3-4naponta kiürítem a lehab poharát. Kéthetente vízcsere 10%. Előtte mérek egyet. 2-3 havonta motorokat kitisztítom.Belső streamek, motorok száma, nagysága, típusa?

Négy áramoltató és a felnyomó dolgozik a megfelelő vízmozgásért.
Egy Tunze (6025) ami egy diy forgatón van, egy Jeabo wp25 (hullám funkcióban), és két koralia 900, ami a szírt mögé tolja a vizet.

Vegyszereket adagolsz-e valamit, ha igen, akkor mit és mennyit?

Folyamatosan próbálok mindenféle löttyöt. (A legtöbbnek nem látom pozitív hatását) Ezenkívül egy kiegészítő Balling megy. Jód, Mg, Vas, LED milk. Ezeket gyári ajánlás szerint.Mik a terveid a jövőt illetően?

Ha nem sikerül belőni a Ca szintet beruházom egy dozispumpára.

Mit fejlesztenél, mit vásárolnál (Halak korallok technika)stb?

Az idei fejlesztésen túl vagyok, így egy pár élőlény vásárlásán kívül nem tervezek mást. Szeretnék egy párt a Kardinálisom mellé, és egy kék kagylót. Na meg egy kisebb Dokit vennék.

Mit üzensz az új akvaristáknak?

Ez nem egy egyszerű hobby. Ha valaki belevág, jól gondolja át. Van-e rá ideje. Érdekli-e egyáltalán annyira, hogy néhány áldozatot hozzon érte? És végül (bár koránt sem a legfontosabb), van-e rá pénze. Szerintem az elszántság sokkal fontosabb a pénznél. Kimondottan rossz olyat olvasni, amikor egy pár hónapos aksit időhiány miatt árulnak. Vagy ez hangos nem tudok aludni. Nem hallgatom tovább, eladom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.