2014. október akváriuma

2014. október akváriuma

Bevezető

“A kereskedők akváriuma” alcímek is lehetne a sorozatnak. Megpróbálom minden kereskedő akváriumát bemutatni, hogy kinek, milyen bemutató akváriuma van. Ez a sorozat, egy több hónapig tartó egyeztetés után jött létre. A kereskedők közül többen úgy reagáltak az ötletre, hogy ez a “Hónap akváriuma” rovat, ami minden hónapban készül és olvasható, az ők munkájukat is segíti. A megrendelők sokszor nem is tudják mit szeretnének otthonra. A kereskedő elolvastatja a cikkeket, amik már megjelentek, így a vevő is tud választani. A kereskedő meg tudja, hogy mit szeretne/akar a vevő. Tehát az ő érdekeiket is szolgálja, hogy ez a rovat életben maradjon. Ugyanakkor nekünk, a “kívülállók” számára is érdekes, hogy a kereskedő hogyan gondozza az akváriumát? Mit csinál vele? Hisz ők minden napnak a felét ott töltik az üzletben. Milyen technikájuk van? Mióta van meg stb Volt -e átépítve?

Mindjárt az első cikkben kettő darab “nagyobb fajta” akvárium kerül terítékre. Az egyik egy 500 literes, míg a másik egy közel 6000 literes az Aqua Zoo jóvoltából.

Az üzletben több bemutató akvárium is van, ebből két darab tengeri. Egy 500 literes kőkorallos akvárium és közel 6 ezer literes halas akvárium. Először  az 500l mutatnám be.

Aqua Zoo Akváriuma

Akvárium méret :120x60x70cm 504 liter. 10mm-es üvegvastagság.

Üzembe helyezés 2012.02.01.
Technika:

-Xenoxon Solarion 1200 LED világítás, napi 12 óra főmegvilágítás.


-Xenoxon Coral Dongo 600
-Tunze 6105 2darab+ controller
-3 csatornás Grotech dózispumpa
-Grotech zeolith reaktor 1,5 liter zeovit, 6 hetente cserélve


NJ 3000 felnyomó
Kb 50 kiló élőkő.
Balling rendszer + Zeobak heti kétszer 6 csepp, ZeoStart heti 5ml. Más nyomelem pótlás nincs.
Betegség nem volt az akváriumban. Az indítás utáni algaváltáson kívül nem volt algásodás. Az akvárium két hét alatt nulláról lett indítva Zeovit rendszerrel. Az indítás után két héttel már a kőkorallok kerültek az akváriumba.

Kb egy éve cseréltük a lehabzót és világítást a magyar gyártású Xenoxon termékekre.


Élőlények:
-Ctenochaetus strigosus
-Zebrasoma scopas (sárga)
-Zebrasoma xanthurum
-Amphiron ocellaris 2 darab
-Amphiron ocellaris black
-Chromis viridis 6 darab
-Centropyge bispinosa
-Synchiropus splendidus
-Pseudochromis paccagnellae
-Pseudochromis flavivertex
-Pseudochromis aldabraensis
-Cryptocentrus cinctus
-Chelmon rostratus
-Sphaeramia nematoptera 4 darab
-Pterapogon kauderni 3 darab
-Lysmata amboinensis
-lysmata debelius
-Tridacna squamosa kb 35 centis.LPS ,SPS és lágykorallok vegyesen vannak az akváriumban.http://korallszirtes-akvarium.hu/regi/images/aqua_zoo/zoo-13.jpg

Víz értékek:

-KH 9
-CA 430
-PO4 0,02
-NO3 5-7
Az értékeket  3 hetente mérik.

Vízcsere 2 hetente 10%. Etés naponta krill, mysis ,artémia. Heti kétszer New Era granulátum és spirulina korong.Az akváriumon nem szeretnénk a jövőben semmit változtatni, viszonylag kevés technikával tökéletesen működik.

A másik Akvárium Ami 6000liter

Akvárium méretei 415x120x120 6000liter 20mm Üvegből.

Hogyan jött az ötlet az akvárium megépítésére?

Mindketten „örült” akvaristák vagyunk, így a nyitás után már tervben volt egy nagyobb akvárium építése is az üzletben. Kb 2 éve kezdtük tervezgetni az akváriumot, ami a következőképpen állt össze: Ytong téglából megcsináltuk a keretet kitöltöttük földel betonnal szigetelő anyagot tettünk alája.

Ismét beton öntése, vízbe húzása elég aprólékos odafigyelős munka.

20-as üvegből készült, az alja dupla. Minden él merevítve, a tetején három keresztmerevítő, amik három rétegből állnak.Darabja 75 kiló. Az akvárium üresen kb másfél tonna. 1 hónap volt a száradási idő.

Három részletben lett felöltve. Fontos volt, hogy egyben mozduljon az akvárium a helyére.


A helyiségben klíma van van, így télen-nyáron 25 fokos a víz.Betegség szerencsére nem volt az akváriumban.
Értékek:
foszfát 0,3
nitrát 12-15
A többit nem mérjük, korallok nincsenek az akváriumban. Próbálkoztunk anemónákkal, de az ostor halak nagyon szerették őket….. Így maradtunk a halaknál.


+ 120x100x100 szűrőakvárium

Az egész rendszert egy Aqua Medic pumpa 24 ezer liter/óra teljesítménnyel viszi, ez több felé van osztva és az áramoltatás egy részét is csinálja. + 2 darab Tunze 6305 rásegítésnek.


Szűrés: Revolution „L” KZ lehabzó, Biopellet 2 liter, aktív szén 2 liter, AstraPool 400 szűrő 75 kg üveggyönggyel töltve, kb 400 kiló élőkő.3*120 watt led világítás.Vízcsere havi 600 liter egy alkalommal.

Jelenlegi lakók (üzlet vagyunk, így néha van változás (néhány kivételtől eltekintve, akik “állandó” lakók)):
Naso vlamingii , Hemiscyllium hallstromi, Heterodontus portusjacksoni , Chiloscyllium punctatum , Tetrosomus gibbosus , Arothron nigropunctatus 2 darab, Arothron diadematus , Gymnomuraena zebra 2 darab, Gymnothorax flavimarginatus, Gymnothorax griseus, Balistapus undulatus 2 darab, Balistoides conspicillum, Odonus niger 3 darab , Rhinecanthus aculeatus, Cetoscarus bicolor, Apolemichthys trimaculatus, Pomacanthus imperator, Pomacanthus navarchus, Pterois volitans 4 darab, Chaetodon xanthocephalus, Diodon hystrix , Cromileptes altivelis 2 darab, Protoreaster linckii 3 darab.
Az igazi különlengésünk egy 8 hónapos Carcharhinus melanopterus, még néhány hónapig maradhat és utána megvan már jó helye.

Etetés naponta hal,tintahal,kagyló és polip. Körülbelül 40-50 dkg.

Köszönjük a segítséget, hogy megismerhettük ezeket az akváriumokat is!
Az olvasóban felmerülő további kérdésekre pedig, a cikkhez kapcsolódó fórumtémában kaphatunk válaszokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.