Led lámpa
-
- Ikra
Led lámpa
Véleményeket szeretnék, jelenleg világításként ATI 8x54 W Power modul lámpát használok le szeretném cserélni led világításra. Tapasztalatok? Valamint eladó led lámpát is keresek!!!
- sasa
- Site Admin
- 1375 1 9 7 3 24 1
Re: Led lámpa
Szia
Mi a cél? A PM-nél jobb LED lámpát nem nagoyn fogsz találni, maximum közel olyan jót (de akkor az a drága lámpák között lesz).
Így meg, hogy a PM már megvan anyagilag sem fogja megérni a csere, mert a T5-ért nem kapnál csak fél árat. Csak akkor, ha gagyit veszel, de az meg minőségben lesz visszalépés.
Mi a cél? A PM-nél jobb LED lámpát nem nagoyn fogsz találni, maximum közel olyan jót (de akkor az a drága lámpák között lesz).
Így meg, hogy a PM már megvan anyagilag sem fogja megérni a csere, mert a T5-ért nem kapnál csak fél árat. Csak akkor, ha gagyit veszel, de az meg minőségben lesz visszalépés.
Mer' a vizbül vonnya' ki a zoxigént! Teccik érteni?!
-
- Ikra
Szia Sasa! Csak az évenkénti csőcsere+ takarékossági szempontok miatt gondoltam a lámpa cserére. Cél az algásodás elkerülése. Még egy kérdés 2 éve van meg az akvárium és még senki nem tudta megmondani, hogy hány centire kéne lennie a lámpának a vízfelszíntől.
- sasa
- Site Admin
- 1375 1 9 7 3 24 1
Azon nem fogsz spórolni, csak akkor, ha egy minőségben gyengébb LED lámpát veszel, mint egy PM. Mondom ezt úgy, hogy nekem 3 db Philips Coral Care LED-em van ami jelenleg egyértelműen a LED-ek felső kategóriáját képviseli.
Akkor spórolnál, ha vennél valami olcsóbb, esetleg kínai LED lámpát de az nem lesz olyan minőségű, mint a powermodule. Ilyenkor adja magát a kérdés, hogy szükséged van-e a top-top minőségre. Miket tartasz, ritka és kényes SPSeket? Mert akkor ne cserélj. Lágyakat, LPSeket, esetleg kommersz SPSeket (montikat, stb...?) Mert akkor megérheti a csere.
Azon, hogy az akvárium algásodik nem fog egy lámpacsere segíteni, ott egész biztosan más a gond.
A powermodule-t 15-40 centi között szokás a vízfelszíntől tartani. Legtöbb ember 20-30 között tartja valahol. Hatalmas jelentősége nincsen.
Feldobsz egy képet az akváriumodról, a szűrésről és a vízértékeidről (mióta algásodik stb..) és átrágjuk mi lehet a gond. Legjobb lenne ha nyitnál neki egy saját külön topicot.
Akkor spórolnál, ha vennél valami olcsóbb, esetleg kínai LED lámpát de az nem lesz olyan minőségű, mint a powermodule. Ilyenkor adja magát a kérdés, hogy szükséged van-e a top-top minőségre. Miket tartasz, ritka és kényes SPSeket? Mert akkor ne cserélj. Lágyakat, LPSeket, esetleg kommersz SPSeket (montikat, stb...?) Mert akkor megérheti a csere.
Azon, hogy az akvárium algásodik nem fog egy lámpacsere segíteni, ott egész biztosan más a gond.
A powermodule-t 15-40 centi között szokás a vízfelszíntől tartani. Legtöbb ember 20-30 között tartja valahol. Hatalmas jelentősége nincsen.
Feldobsz egy képet az akváriumodról, a szűrésről és a vízértékeidről (mióta algásodik stb..) és átrágjuk mi lehet a gond. Legjobb lenne ha nyitnál neki egy saját külön topicot.
-
- Találkozó házigazda
- 873 197 1 4
Sasa Menyiért vetted a 3db lámpádat? Menyibe kerül egy használt Powermodul? Menyibe kerül az új reflektorok a lámpába? Menyibe kerül egy cső csere? Mi menyit fogyaszt? Aztán jöjjön a matek.
Az áram alatt lévő alkatrész úgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt csak más a fogása!!! 
Én csak a tapasztalatomat írom le de látom hogy ez itt nem követelmény.

Én csak a tapasztalatomat írom le de látom hogy ez itt nem követelmény.

- sasa
- Site Admin
- 1375 1 9 7 3 24 1
Nekem a 3 lámpa - pusztán anyagilag - egyértelműen nem gazdaságosabb, mint egy T5 sem rövid sem hosszútávon.
Más kérdés, hogyha máshogy építem a szirtet és/vagy nem akarom ennyire sűrűn rakni az SPS-eket akkor 2 db is elég lett volna.
Más kérdés, hogyha máshogy építem a szirtet és/vagy nem akarom ennyire sűrűn rakni az SPS-eket akkor 2 db is elég lett volna.
-
- Bohóchal
- 22 5 4 1 1
Ez egy örök vita lesz.
A mai modernebb led lámpák amik tengerihez vannak kitalálva, jók. A bekerülési költségén kívül meg sokkal gazdaságosabb. Persze normális ledet kell venni.

-
- Remeterák
- 11
Igen. A fröccs pedig a boron kívül nem tartalmaz alkoholt. 
-
- Bohóchal
- 76
A normális LED 3-5 év alatt térül meg. Inkább 5. Új áron.
Ergo "luxus". Ha van annyi pénze az embernek, akkor éri meg.
Ha használtan tudsz venni 2-3 éves profi LED lámpát (azóta vannak cca T5 el vetekedő lámpák) az éri meg, a T5-höz képest. Mert a fogyasztás kevesebb és az éves csőcserék nem érintik az embert.
-
- Császárhal
- 106 2 2 3 1
egy durva kalkuláció amit anno az én új akksimánál elkövettem.
200cm hosszú
tehát mondjuk egy 10x80W lámpa kellett volna rá és még az elején végén akkor is van 25-25cm lelógás...
ATI powermodul kb 350e üresen (se dimm, semmi extra)
Ehhez csövek mondjuk 40e alaphangon (számoljunk 5 évre) és évenkénti csere, ami szerintem egy komolyabb aksi esetében kevés!
550e csak a fix lámpa és a csőcsere (mondjuk 5 év alatt tuti kell ventit, ne adj Isten előtétet, vagy refit cserélni)
Fogyasztása ugye 80W a cső névlegese ténylegesen szerintem több, de számoljunk 80-al mivel nem dimmelhető: napi 10 óra az kb 8kWh oké két csatornára bontva egyen 6kWh ami kb napi 240Ft, tehát öt év alatt további 438e Ft
Tehát durva számítással T5 powermodul 5évre: kb 1 milla
Vettem 3db Philips coralcare Led-et, ami ugye kb 700e, ez ugye szabályozható dimmelhető... darabja 190W maxon
45cm hosszú egy lámpa, aksi elején/végén és a lámpák között 16cm hézag van
a lámpák folyamatosan dimmelnek fel max 80% , ha 10 órát megy 80%-on akkor 4,5Kwh, de ugye le föll dimm legyen rossz esetben is 4kwh, ami 5 évre : 292 000Ft
Tehát a végeredmény 5 évre : kb 1 milla
Nagyjából a számok ugyanaz, feltéve ha üzletileg nézzük, beruházás vs költség. Egyösszegben jobb-e többet kifizetni vagy évek alatt elaprózva?! Tudom ez már csak szőrszálhasogatás, hogy lesz-e mindig időben annyi pénze az embernek hogy csőcsere, lesz e ideje pontosan megcsinálni, stb...
Viszont nincs:
- csőcsere macera, beégetés, túl sok az elején, túl kevés a végén
- rendelgetés, eltörik a cső, hibás nem jó
- ventik zúgása
- plussz hő a víznek és a levegőbe (ami télen még elmegy, de nyáron a klímát megnyomja)
Van viszont:
- néma csend, ugyanis teljesen passzív
- szubjektív igényeket is kielégítő dimm funkció, 0-10V vezérelhetőség
- és szerinte nagyon szép fejlődés
- nem mellesleg (habár ugyan ez is szubjektív) szép kontrasztos színek, némi árnyjáték
Engem anno az élettani hatásokon kívül (elég sokat utánaolvastam, gyakorlatilag akármennyire is fáj el kell ismerni a T5 powermodulnál nincs jobb, de ez a lámpa kb azt tudja led-del) a lefedettség és a hőleadás győzött meg arról, hogy ezekkel a lámpákkal menjek. Na jó meg egy kicsit a szubjektívnak mondható vizuális funkciók.
Kb fél éve van a kis akksim felett 2db, ahol a váltás stressz és veszteség (sőt még visszaesés) mentes volt és ha minden jól megy 1 hónap mulva a költözés után már a nagy akksi fölött bizonyíthat.
Ez egy örök vita lesz, de előbb utóbb szerintem kikopik a T5 (igaz még vagy jó 10 év biztos)
200cm hosszú
tehát mondjuk egy 10x80W lámpa kellett volna rá és még az elején végén akkor is van 25-25cm lelógás...
ATI powermodul kb 350e üresen (se dimm, semmi extra)
Ehhez csövek mondjuk 40e alaphangon (számoljunk 5 évre) és évenkénti csere, ami szerintem egy komolyabb aksi esetében kevés!
550e csak a fix lámpa és a csőcsere (mondjuk 5 év alatt tuti kell ventit, ne adj Isten előtétet, vagy refit cserélni)
Fogyasztása ugye 80W a cső névlegese ténylegesen szerintem több, de számoljunk 80-al mivel nem dimmelhető: napi 10 óra az kb 8kWh oké két csatornára bontva egyen 6kWh ami kb napi 240Ft, tehát öt év alatt további 438e Ft
Tehát durva számítással T5 powermodul 5évre: kb 1 milla
Vettem 3db Philips coralcare Led-et, ami ugye kb 700e, ez ugye szabályozható dimmelhető... darabja 190W maxon
45cm hosszú egy lámpa, aksi elején/végén és a lámpák között 16cm hézag van
a lámpák folyamatosan dimmelnek fel max 80% , ha 10 órát megy 80%-on akkor 4,5Kwh, de ugye le föll dimm legyen rossz esetben is 4kwh, ami 5 évre : 292 000Ft
Tehát a végeredmény 5 évre : kb 1 milla
Nagyjából a számok ugyanaz, feltéve ha üzletileg nézzük, beruházás vs költség. Egyösszegben jobb-e többet kifizetni vagy évek alatt elaprózva?! Tudom ez már csak szőrszálhasogatás, hogy lesz-e mindig időben annyi pénze az embernek hogy csőcsere, lesz e ideje pontosan megcsinálni, stb...
Viszont nincs:
- csőcsere macera, beégetés, túl sok az elején, túl kevés a végén
- rendelgetés, eltörik a cső, hibás nem jó
- ventik zúgása
- plussz hő a víznek és a levegőbe (ami télen még elmegy, de nyáron a klímát megnyomja)
Van viszont:
- néma csend, ugyanis teljesen passzív
- szubjektív igényeket is kielégítő dimm funkció, 0-10V vezérelhetőség
- és szerinte nagyon szép fejlődés
- nem mellesleg (habár ugyan ez is szubjektív) szép kontrasztos színek, némi árnyjáték
Engem anno az élettani hatásokon kívül (elég sokat utánaolvastam, gyakorlatilag akármennyire is fáj el kell ismerni a T5 powermodulnál nincs jobb, de ez a lámpa kb azt tudja led-del) a lefedettség és a hőleadás győzött meg arról, hogy ezekkel a lámpákkal menjek. Na jó meg egy kicsit a szubjektívnak mondható vizuális funkciók.
Kb fél éve van a kis akksim felett 2db, ahol a váltás stressz és veszteség (sőt még visszaesés) mentes volt és ha minden jól megy 1 hónap mulva a költözés után már a nagy akksi fölött bizonyíthat.
Ez egy örök vita lesz, de előbb utóbb szerintem kikopik a T5 (igaz még vagy jó 10 év biztos)