kslszl » 2021.01.05. 12:44
Sziasztok!
Elég rég írtam ide lassan 7 hónapos az aksim. Elég nehezen indult és ált be az, aki voltak dolgok amiket én csesztem el és voltak technikai gondok is…
De hol is kezdjem… a legutóbbi posztba írtam hogy átraktam pár halat hogy beinduljon az élet, mivel a csipesz hal a kedvenc halam ezért mindenképp a dokik előtt szerettem volna berakni hogy ne legyen bunyó de arra nem gondoltam hogy mivel friss kövek vannak az aksiba így a csipesz csak este fog táplálékhoz jutni amikor adok nekik kaját ezt annyira nem díjazta és bedarásodott így azok a halak amik bent voltak sajnos mind elpusztult, mostani fejjel tuti valahogy megoldanám a napi többszöri etetést valószínűleg az segített volna…
Üresen járattam az aksit ahogy a nagykönyve megvan írva, de a halak nélkül a nitrátom 0 alatt volt. Majd elkezdtem betelepíteni ismét hallal vettem 6db anthiast (lány) és a másik aksimból ahol a koralljaim vannak átraktam 1db anthiast (fiú) mandarin halat, egy pici kis korall sügeret, egy dimit és 2db bohóc halat ilyenkor már rengeteg élet volt a köveken még nappal is látni lehetett a kis álatkákat. Folyamatosan mentek át a teszt korallok és a színük még nem volt az igazi, de már láttam az alagút végét.
Természetes amikor megint minden kezd normálisan menni jön valami szívás elromlott a dózispumpám és 4L KH és 4L Ca ment a vízbe utána vízcserék és az értékek helyre állítása következett. Én az hittem minden megfog dögleni gyakorlatilag minden hó fehér lett még a halak uszonyai is de egyetlen hal nem döglött meg és azt kell mondanom a korallok jobban viselik a magas kh-t mint az alacsonyat.
Mivel folyamatosan kevés volt a nitrát ezért elkezdtem adagolni édesvízi akvarisztikába használt nitrát emelő szert lehető legkevesebbet adagoltam mert azért féltem tőle… de sikerült feltornászni 5 körülire a nitrátot közben Zsombortól jött egy törpe császár és beszereztem egy imperátort is. Szeretnék egy csipesz halat a rendszerbe mert ahogy említettem a kedvenc halam, de most nem nagyon találok, küldtem ki icp tesztet és várom az eredményét remélem nem nagyon kell beleavatkozni a vízbe és mehetnek végre át a koralljaim. A Halak miatt és a megemelkedett nitrát miatt a kövek kicsit bealgásodott és a víz behomályosodott először azt hittem valami baktérium bumm lehetett, de elég régóta tartott és mivel nincs a rendszerbe doki hal ezért besegítettem az algának egy kis vibrant-al ami a 2x adagolás követően nagyon hatásosnak bizonyult.
A tervem a csipesz hal beszerzése beszoktatása, icp utána a korallok átrakása, ha a csipesz megmarad a 3 doki átrakása sörtés fogú, csíkos doki és a xanthurum lezárásnak. Ezek lennének a következő hetek tervei, remélem most már nem jön közbe semmi.
Üdv Laci
Aki látja a láthatatlant, az képes a lehetetlenre!