Költségtakarékos áramoltatás

Költségtakarékos áramoltatás

Házilag barkácsolt “stream”
Tudom, hogy sokan csak a boltból vásárolt technikát  tartják jónak, én viszont pont ezeknek a megértésében, építésében látok kihívást és vagyok elégedett, ha az akvárium élővilágán is látszik pozitív hatásuk. A megfelelő áramoltatásnak óriási hatása van az akvárium élővilágára.

Tulajdonképpen a szivattyúk energiaigényének mértéke és zaja késztetett arra, hogy átalakítsak néhány szivattyút. Előtte használtam szivacsos és szivacs nélküli powerheadeket, később nagyobb teljesítményű szivattyút, ami lágy ívű csöveken szívta és nyomta a vizet egy másik helységből, majd ezt követően átalakítottam néhányat. Mire sikerült néhány jó megoldás, rájöttem, hogy a Tunze már jó ideje gyárt ilyet ( Turbelle Stream). Az ára viszont olyan, hogy mégiscsak megérte a fáradozást. Az általam építettnek a teljesítménye legalább 30-40 %-al nagyobb. Előfordult az, amit nem mertem soha remélni: túl erős volt az áramoltatás, felborult a 30-40 cm átmérőjű bőrkorallom az akvárium ellenkező végében. Mindez egy 24 W-os átalakított szivattyúval, egy 380 literes medencében. Elvileg bármelyik szinkronmotors centrifugális szivattyú átalakítható.

Arra figyelni kell, hogy a mechanikai terhelés iránya hosszirányú lesz a tengelyre. Az eredeti centrifugális (radiális) turbinát ki kell cserélni, toló irányúval (axiális), a hajócsavarhoz hasonlóval. Nyilvánvalóan a propeller átmérőjének és lapátjai dölésszögének nagyságát a motor teljesítményének arányában kell megválasztani. A tengelyt csak az egyik végénél kell rögzíteni, ahhoz, hogy szabaddá lehessen tenni a másik végét, azt ahol a hajócsavar van.Lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de a végeredmény mindenért kárpótol, mert:
– hatalmas mennyiségű vizet tol. A teljes medence vizét lehet forgatni, mint egy fürdőkádban,”jet” jelleg nélkül 12-15000 l/h, de lehet több is
– nagyon halk ( ehhez a motor rögzítését ügyesen kell megoldani, ha lehet függesztve)
– nagyon energiatakarékos, 20-24 W-al a teljes áramoltatás megoldható egy 400 literes medencében
– mivel a közismert motorok 90% véletlenszerű irányba indul el forogni, résen kell lenni amikor indul, ugyanis csak az egyik irány hasznos. Egy relével megakadályozható a felügyelet nélküli indulás. Ez az egyetlen hátránya, de ott, ahol ritkák az áramszünetek, ez nem gond. Egyébként már van elképzelésem, hogyan lehet a forgásirány kérdését megoldani, de ahhoz még idő kell. Ha sikerül, szembe lehetne kettőt állítani és mondjuk 15 percenként váltogatni az irányt.

Minden korallos akváriumba ajánlom a propelleres szivattyúkat, legyen az gyári van barkács, mert nagyon hatékonyak, csendesek és a homogén vízmozgást nagyon kedvelik az élőlények.

Saltaqua

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.