Fitoplankton készítése

Fitoplankton készítése

1. Szerezz be plankton indító kultúrát és planktontápot (mástól szerzett élõ kultúra nem jó, mert nagyon hamar elpusztul levegõztetés nélkül)

2. Mielõtt megvennéd a kultúrát, alaposan tisztíts ki egy pár 2L-es kólásüveget. Legalább 2 kell az induláshoz és legalább még kettõ a következõ hétre. Miután kitisztítottad az üvegeket tedd rá a kupakot és ne nyisd fel, amíg nem kezdesz a használatához. (sterilség megõrzése miatt) Üvegbõl ivás innentõl kezdve nem megengedett a házban! A legjobbak azok az üvegek, amelyeknek kerek az alja. Minél simább belülrõl annál jobb, kevesebb hely van a dzsuvának, hogy leülepedjen. Az üvegek újrahasználhatók, de egy idõ után opálos filmréteg fog kialakulni a falukon, ilyenkor ajánlatos újat készíteni vagy nagyon alaposan kimosni és kiszárítani utána!

Anyagszükséglet:

 • üvegek
 • armatúra a fénycsöveknek
 • neon világítás (legolcsóbb amit találsz)
 • idõzítõ
 • szellõztetõ csõ
 • tartó a légpumpának
 • öntapadó ragasztó az üvegek feldátumozásához

Levegõztetéshez szükséges anyagok:

 • pár méter szilikoncsõ (minél puhább annál jobb)
 • levegõztetõcsapok amiknek 3 kivezetésük van
 • levegõpumpa 2 kivezetéssel
 • egy fecskendõ, amivel pontosan tudod adagolni a tápszert

A kultúra helyzete

Fúrd ki az üvegek alját

Szereld fel az üvegeket függõleges helyzetbe

Szereld fel a lámpákat úgy, hogy minél több fény érje a kultúrát, és hogy az üveg közepét és tetejét mindenképp érje fény

Szereld fel a légpumpát és a kivezetõ légcsövet az elosztóval oszt annyi részre, ahány üveged van. Ezután címkézd fel, melyik csõ melyik üvegbe vezet és vezesd be az üvegek aljába, majd szigeteld le.

Közép Kultúra

A közepes kultúra csak frissen bekevert, pontosan 1.020-as sûrûségre beállított. A vizet bekeverheted csap vagy RO ill. desztillált vízzel is. Fontos, hogy akváriumi vagy tengervíz nem használható (nem lehet benne mikroorganizmus) és elzárva kell tárolni a fertõzésveszélytõl.

A trükk itt az, hogy csinálod, mennyi só kell, hogy pontosan 1.020 legyen a sûrûség és mennyi plankton-tápszer. Ezután írd fel az adatokat, így könnyebb lesz legközelebb. Ha jól lezárod a középkultúrát, akkor akár hónapokig is tárolható. Ezért célszerû lehet egyszerre többet bekeverni és eltenni a fölösleget akkorra, ha kell.

A kezdõ kultúra elkészítése

A félig feltöltött üvegekbe tegyél az általad beszerzett indítókultúrából annyit, amennyit ajánlanak. Indítsd be a porlasztást, de lehetõleg úgy állítsd be a csapokat, hogy azok mozgassák a vizet mindenhol, mint egy erõsebb forrás, ne olyan erõsen, ami habzást okoz, mivel nem fehérjekicsapót akarunk csinálni ;) A világítást napi 16 órát járassuk. Másnap vagy amikor a kultúra színe eléri az indító-kultúra zöld színét, töltsd fel a közép-vízzel teljesen. Pár nap múlva ez is el fogja érni az eredeti színét.

A kultúra etetése és folytatása

A tápszeren jelölt mennyiséget adagold naponta a kultúrádhoz.

Ne próbálj meg felhasználni öreg kultúrát, a legjobb minõségét 3-4 napos korában éri el, de 1 hétig felhasználható.

További kultúrák létrehozhatók, ha a meglévõ kultúrával beoltjuk a friss vizet. Minél több fitoplanktont adunk a középvízhez, annál gyorsabban fog elszaporodni.

(Fordította: sasa)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.