Balling adagolás

Balling adagolás

Kálcium adagolása a Balling módszer szerint

A gyors növekedésű kispolipú kőkorallok (sps) tömeges tartásakor hamar szembe kerülünk a kálcium megfelelő szinten tartásának a problémájával, mivel ez utóbbi folyamatosan fogyasztva van.
Egy elsősorban sps-t tartalmazó korallszirtes akvárium kezdeti szakaszában alkalmazott bármelyik kálcium adagoló eljárás hamar megmutatja a használhatóságának a határát éppen ezért szükségünk van a különböző technikák kombinálására, hogy csökkentsük az egyes eljárások hátrányait. Itt elsősorban a kálcium hydroxid adagolásra és a kálcium reaktor üzemeltetésére gondolok. Az ismertetett Balling módszer nagy újdonsága a régebbről ismert bicomposant-hoz képest, hogy a kálcium adagolása az akvárium fogyasztásához van igazítva és kiegészítve arányosan NaCl mentes szintetikus sóval. Ezt úgy kell érteni hogy ebben a sóban minden komponens megtalálható a NaCl-on kívül, amit összes kereskedelmi forgalomban levő szintetikus só tartalmaz. Ekképpen mintha tengerisót adtunk volna az akváriumhoz anélkül hogy felborult volna az ionikus egyensúly.
Az adagoláshoz tehát három oldatot használunk amit esetleg kiegészíthetünk egyéb nyomelemekkel is :

Egyéb nyomelemek Pl. Stroncium, Fémek, Jód, Fluor, Barium,

Az adagolási periódus alatti vízcserét felhasználhatjuk a felgyülemlett só többlet eltávolítására amit a három komponensen keresztül hozzáadtunk, de ekkor számítsuk be az egyéb úton is eltávolított vizet (pl. fehérje lehabozó).Az keverékek elkészítéséhez tudnunk kell hogy a 147gr kalciumklorid-hoz 168gr bicarbonat-ot és 50gr NaCl mentes sót számítunk és igy tisztán 40gr kálciumot adtunk az akvárium vizéhez. Ebben a táblázatban láthattok néhány számítást de az egyedi értékekre használjatok ezt a kis programot, de mindkettőt inkább a kálcium szint emelésre ajánlom. A kálcium megfelelő szinten tartására én az alábbi módszert használom, egyszerűen a mindig ugyanugy bekevert oldatnak a mennyisségi változtatásával a szükségletek szerint.

Az adagolás három különböző helyen történik azonos magasságban így a három oldat nem keveredhet közvetlenül össze és az adag is megegyező. A 750 liter öszmennyiségű akvárium vízhez 10 x 27ml adagolok naponta egy adagoló pumpa segítségével, amit fokozatosan felemeltem több hónapon keresztül a kezdeti 10x10ml-es értékről. Jelenleg így az alábbi értékeket mérem az akváriumban

Ca=440mg/l, Ph= 7.9-8,2 Kh=9-10.

Az adagolást dózis pumpa segítsége nélkül is meglehet oldani (pl. műanyag pohár aljába fúrt lyukkal) de ebben az esetben is pontosnak kell lenni (nem elfelejteni amit már beadtunk ).Előnye a más kálcium pótló eljárásokhoz képest hogy nem viszünk be az akváriumba nem kívánatos dolgokat, ha a készítmények amiket alkalmazunk laboratóriumi tisztaságúak, és a kálcium mennyisége tetszőleges lehet. Még megemlíteném hogy alkalmazása nem ajánlott kis kálcium igény esetén mert ebben az esetben a Kh magas lesz ez pedig az értékes kálcium részleges kicsapódásához vezet.

A ballighoz igy egyszerübb készen vett adalékok: Schwermetall-Komplex , Strontium-Barium- Komplex , Jod-Flour-Komplex már elöre bekeverve a a maradék pedig poralakban amit nekünk kell bekeverni Kálcium klorid dihidrát, Nátrium hidrogén karbonát (szódabikarbonát), Tropic Marin vagy Biosona-l NaCl nélküli szintetikus só.

Ezeket célszerű 5l vízhez keverni és hűvösben tárolni. Az adalék kiszámítása után napi adagonként lehet adagolni a kívánt mennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.