Gyakorlati útmutató a beinditáshoz

Gyakorlati útmutató a beinditáshoz

Gondolom ha ezeket a sorokat olvasod akkor lázasan készülődsz arra hogy végre beindítsad az első tengeri korallszirtes akváriumodat, de a legnagyobb türelemre éppen ekkor van szükséged azért hogy jól sikerüljön a “beindulási” fázisod. Türelmesen ki kell várni , hogy az akváriumban kialakuljon egy bizonyos biológiai egyensúly. Miután ellenőriztük az akvárium és berendezéseinek a tömítését, feltölthetjük közvetlenül ozmóz vízzel, miután ezzel is végeztünk, nagyobb akváriumnál ez sokáig eltarthat ebben az esetben előkészíthetünk ozmóz vizet -műanyag ivóvíz tárolásra is alkalmas tárolókban- beindítjuk a keringtetést és ha rendelkezünk alsó technikai tartállyal akkor ezt is feltöltjük és beüzemeljük a felnyomó szivattyút , a vizet felmelegítjük 25c fokra. Az így keringtetett 25c fokos vízbe lassan hozzá adjuk az előzőleg pontosan kimért ( 2 gramm pontosságú mérleg megfelel) szintetikus sót. Az induláshoz használjunk nyomelemekben szegényebb fajtájú szintetikus sót ( pl. instant ocean ). A legtöbb akváriumban 1022-1025 körüli sósürüséget használnak ennek elérésére 35-38gr/l közötti sót adagolunk a vízhez. A keverés alatt a víz homályossá válhat de ez nem probléma.

A későbbiekben fontos hogy a már beállított sósürüséget állandóan megőrizzük így elkerüljük az állatok stresszelését, és esetleges megbetegedését. A sósürüség ellenőrzésére használjunk a kereskedelemben beszerezhető fajürüség mérőt ami a maximális pontosságát 25c fokon adja. Az érteket a vízfelszínen kialakult meneszkusz görbület legalsó pontjánál olvassuk le. Miután az összes kimért sómennyiséget hozzáadtuk hagyjuk így működni az akváriumot körülbelül 1 héten keresztül, világítás és fehérje lehabozó nélkül.
A következő lépés az élőkövek behelyezése. Ez egy meghatározó tényező az akváriumban a későbbiekben kialakuló biotópra nézve, ezért válasszunk lehetőleg minél könnyebbet és porózusat a térfogatához képest ez biztos záloga a jó nitrát kivonó képességének. Tartalmaznia kell maximálisan macro es micro organizmusokat és különböző színű mészalgákat is. Az ajánlott mennyiség 15-20 kg 100 literre számítva. A kiszámított mennyiséget egyszerre tegyük bele mivel minden utólagos hozzáadás megzavarja a már kialakult egyensúlyt. Két lehetőség közül választhatunk a kövek vásárlásánál az egyik az hogy a kereskedőnél előkészített, tárolt követ visszük haza vagy rögtön a szállítás érkezésekor közvetlenül a tengerről. Az első megoldás előnye hogy már megvan tisztítva és megszoktatva a szintetikus sóhoz. Úgy gondolom hogy az induláshoz a második változat az előnyösebb mivel sok sok élőlényt tartalmaz ami lényeges szempont, igaz az is hogy sokkal piszkosabb is és a lakásban napokig elég erős szag maradhat. Ha ezt választjuk akkor az eredeti dobozban hazaszállított köveket késlekedés nélkül elkezdjük átvizsgálni tisztogatni.

Az öblítéshez az akváriumban előkészített vizet használjuk miután eltávolítottuk a szennyeződéseket, elpusztult élőlényeket, algákat, mindent aminek büdös szaga van vagy már rothadásnak indult. Távolítsuk el az összes szivacsot is mert ezek nem bírják a szárazon történő szállítást. A tisztításhoz használjunk egy kést és egy kisebb kefét ahol szükséges de ennek nem kell vezetnie a kövek szisztematikus teljes átkeféléséhez mivel ekkor elpusztíthatunk korallkezdeményt vagy egyéb hasznos vagy látványos élőlényt is. A tisztítás alkalmával könnyebben eltudjuk kapni az esetleges nemkívánatos élőlényeket így a rákokat, tűzférgeket. Amennyiben nem vagyunk biztosak a hasznosságukban vagy károsságukban ideiglenesen tegyük be őket az alsó technikai tartályba így később tudunk a sorsukról határozni. Miután végeztünk a kövekkel az előbbiekben leírtak alapján, behelyezhetjük az akváriumba. Arra ügyeljünk hogy a már megvilágított felület felülre kerüljön. A végleges elrendezést hagyjuk későbbre, mivel ekkor csak az a cél hogy a felgyülemlő üledéket könnyedén eltudjuk távolítani a leszívott vízzel. Ettől a pillanattól kezdve beüzemeljük a fehérje lehabozót és a teljes világítást. Tegyünk be aktívszenet 250gr/100l re számítva.

Így várjunk legalább 3 hetet hogy kialakuljon egy bizonyos egyensúly, ami nagyon hosszúnak tűnhet. Rendszeresen mérjük a nitrit érteket ez általában a 23. és 29. napok között egy csúcs érteket fog elérni ami 16-18mg/l között lehet.(nitrogén ciklus) Miután elérte csúcsot a nitrit értéke ez fokozatosan csökkeni fog egészen a 0-1mg/l közötti értékre. Most már a köveket véglegesen elrendezhetjük. A legjobb megoldás ha valamilyen struktúrára helyezzük őket ami megkönnyíti a szennyeződések eltávolítását , a víz áramlását körülöttük. alattuk. Szilárdan építsük fel a szirtet de úgy hogy a kövek minél kisebb felülettel érintkezzenek egymással a már előbb említett szabad áramlás biztosítására. Használhatunk műanyag kábel kötegelőt a kövek egymáshoz történő rögzítésére. Alakítsunk ki maximálisan búvóhelyeket a leendő lakoknak és lapos, lépcsőzetes részeket a koralloknak. Ha a köveket mégis közvetlenül az akvárium aljára tesszük akkor előzőleg ragasszunk be egy plexi lapot az üveg védelmére. Az így behelyezett kő közvetlenül a fenékre van téve az esetleges korallhomok pedig köréje, így a korallszirtünk mindig stabil marad. Ha pedig valamilyen struktúrára helyezzük a köveket akkor ragasszunk be egy plexi csíkot így megakadályozzuk a korallhomok alácsúszását a tartószerkezet alá.

A 11. és 13. hét között betehetjük fokozatosan az első algaevő lakókat , csigákat és törpe remeterákokat ( astrea, trochus, clibanarius tricolor) A remeterákokból válasszuk mindig a kisebb példányokat és egy fajtához tartozókat (csak vörös lábú vagy kék lábú) A 12. és 16.hét között a mészalgák kezdenek fejlődni a köveken és az üvegen ez a lassan kialakuló biológiai egyensúly biztos jele. Ha van rá módunk betehetünk ideiglenesen -az algák elleni küzdelemre- tengeri sünöket. Kiváló algaevők de a mészalgát is fogyasztják és ha megnőnek hihetetlen erejükkel fenyegetik a felépített (instabil) korallszirtet.

A különböző algák megjelenési ideje változó az akváriumban de biztosak lehetünk a megjelenésükben.

  • Zöld fonalas algák, briopsis, derbesia sp.
  • piros fonalas algák, anotrichun, ceramium
  • diatom algák (kovamoszat) fonalas barnás vagy vöröses bevonatot képeznek a köveken, korallhomokon
  • dinoflangellates (ostoros egysejtűek) áttetsző barnás , vöröses mérgező nyálkaszerű képződmény a kövek vagy korallhomok felszínén amiben a visszatartott oxigén buborékok csillognak a fényben.

Hogy előkészítsük a következő fázisban az érzékenyebb állatok betelepítését az alábbi értékek a segítségünkre lesznek. Mostantól alkalmazhatunk olyan szintetikus sót ami gazdagabban tartalmaz nyomelemeket (pl. reef cristal) ezzel a sűrűséget 1022-1025 közötti értéken tartjuk. A kh értékének 7-10 dKH kell lennie, a pH-nak pedig a reggeli 7.8-es az esti 8.4 közöttinek. A pH reggeli és esti változását a fotoszintézis okozza ami teljesen normális. A 14. héttől kezdődően az eddig alkalmazott havi 10%-os vízcserét lecsökkenthetjük 5%-ra és megkezdhetjük az érzékenyebb állatok, tisztogató garnélák (pl lysmata ambionensis) betelepítését. Ha minden mérési eredményünk korrekt és a különböző algák lassan eltűnnek akkor a 17. héttől kezdve tervbe vehetünk néhány lágykorall vásárlását. Először csak egyet tegyünk be, hogy annak reakciójából következtetni tudjunk a vízminőségre, ha ez kedvezően reagál akkor folytathatjuk az általunk gondosan kiválasztott halak betelepitésével, klasszikusan egy doktor halat választunk. Ha minden jól folytatódik akkor biztosak lehetünk benne hogy sikeresen beindítottuk az akváriumunkat. Ellenőrizzük gyakran a víz paramétereit pH, kh, NO2, NO3, PO4 3, Ca, Mg, de ne feledjük hogy a mért értékeken kívül fontos az akvárium vizuális megítélése, mivel ha minden normálisnak tűnik, minden lakó jól érzi magát akkor nem kell feltétlenül beavatkozni. Ha egy mérési eredményt furcsának találunk ismételjük meg egy másik márkának a tesztjével. Használjunk folyadék cseppet használó tesztet mivel a papír csíkos változat nem olyan pontos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.