A víz előkészítése az akváriumhoz

A víz előkészítése az akváriumhoz

A tiszta víz

A víz kémiai formulája H2O, azaz kettõ atom hidrogén és egy atom oxigén. A vizet univerzális oldószernek tekinthetjük, mivel anyagok sokaságát oldhatjuk benne.
A tiszta víz ideális esetben nem tartalmaz semmit a H2O molekulán kívül. 7 pH-val rendelkezik és a μs/cm értéke a nullával egyenlő.
A késõbbiekben felsorolt eljárások célja, hogy megszabadítsuk a csapvizet a különbözõ eredetû szennyezõdésektõl. Ekkor sajnos olyan anyagokat is eltávolítunk, amit a késõbbiekben pótolnunk kell pl kalcium, magnézium.

A víz szennyezõ anyagai

Elõször említhetjük a nitrátot, foszfátot, szilikátot, vasat, mint szervetlen anyagokat. Az ipari és mezõgazdasági termelés által bevitt szerves anyagok maradványai pedig az oldószerek, permetezõ anyagok, olajok lehetnek. Ebbe a kategóriába tartozik a szerves foszfát is. A csapvízben elõfordulhatnak biológiai szennyezõdések is, vírusok, gombák, baktériumok, fekális csírák. Az oldott gázok közül a klór jelent számunkra problémát. Ez minden esetben jelen van a vízvezeték rendszerben, mivel ez biztosítja az ivóvízünk tisztaságát.
Az összes felsorolás csak példa jellegû, mert ezeken kívül sok mindent tartalmazhat a csapvizünk.

A víz tisztítása

A vízben elõforduló szennyezõdések arányai nagyon eltérõek. Ezt a vízcsõhálozaton kívül a víz származási helye is befolyásolja. Ebbõl kifolyólag néha csak több eljárás együttes alkalmazásával lehet jó eredményt elérni.
Vegyük példának a víz nitrát (NO3) tartalmát. Ha a csapvizünk 5mg/l nitrátot tartalmaz és ezt átvezetjük egy ozmóz készüléken, akkor a kifolyó víz 0,5mg/l tartalommal fog rendelkezni. Ha ugyanezt a készüléket egy olyan hálózatra kötjük, ahol 40mg/l a nitrát érték, ebben az esetben a bevitt nitrát értéke 4mg/l lesz. Ebbõl is látható, hogy már az indulásnál sem rendelkezünk egyenlõ esélyekkel.

A mindnyájatok által ismert módszer szokásos nyomása 3-5 bar között van. Átlagosan 95%-os szûrésre számíthatunk ennél az eljárásnál. Hátránya, hogy nagy az elpocsékolt vízmennyiség, ami a lefolyóba kerül. Amennyiben azonban sikerül ezt a vizet felfognunk, és esetleg öntözésre, vagy bármi másra felhasználnunk, úgy igazából nem is beszélhetünk hátrányról ezzel a módszerrel kapcsolatban.
A készüléket szokásos kiegészíteni egy aktívszén és egy elõszûrõvel. Az elsõ a klór semlegesítésére szolgál, míg a második megakadályozza, hogy eltömõdjön az ozmóz membrán. Ezeket érdemes minimum évente cserélni! A membrán élettartamát 3-5 évre szokták megadni.

Demineralizáló eljárás

Az eljáráshoz ioncserélõ mûgyantát használunk, ez a leggyakrabban két mûgyanta kombinációja, a különbözõ töltésû ionok visszatartására. Az így kezelt víz csak H2O molekulát tartalmaz, mivel teljesen meg van tisztítva az oldott ionikus anyagoktól. Viszont minden organikus anyag, oldott gázok, lebegõ szennyezõdések, biológiai szennyezõdések jelen vannak, ezért ezt a módszert egyedüli szûrésként nem ajánlott alkalmazni! Az alkalmazott mûgyanta színébõl lehet következtetni annak elhasználódottságára.

Membrán szűrő ( Ultrafiltration)

Létezik a baktériumok, vírusok, mikroszkópikus algák kiszûrésére tervezett szûrõtípus, a membránszûrõ.A módszer szokásos nyomása 1-7 bar között van. Ez képes kiszûrni a 0.02-0.01μ-os nagyságú részecskéket is. Érdemes ellátni egy durvább 5μ-os elõszûrõvel, hogy megakadályozzuk az idõ elõtti eltömõdését.

UV sterilizáció

Ennél az eljárásnál a vizet lassú folyással egy speciális fénycsõ körül áramoltatjuk. Ennek a fénycsõnek a fényspektruma 185-254 nanométer között van. A fény behatol a sejtekbe, ott összetöri az ADN láncot, ezzel az életképtelenné válik. Ezt a tulajdonságát kihasználva, vírus, baktérium és alga pusztítására használhatjuk.

A víztisztító eljárások és ezek kombinációja

Ozmóz készülék

Ha a lakóhelyünk vízminõsége megfelelõ, nyugodtan alkalmazhatjuk elõ- és aktívszenes szûrõvel kiegészítve. Amennyiben a vizünk nagyon szennyezett akkor kombinálhatjuk egy ioncserélõ mûgyantával, amit az ozmóz készülék mögé kötünk. Ezzel megnöveljük az ozmóz eljárás hatékonyságát is nem különben a szûrés hatékonysága is javulni fog.

Demineralizált víz

A leírtak sorrendjében, az elsõ eszköz egy elõszûrõ. Ez kell a lebegõ szennyezõdések kiszûrésére. Ezt követi egy aktívszenes szûrõ az organikus anyagok kiválasztására, majd az ioncserélõ mûgyanta következik. A sort egy UV, vagy egy membránszûrõ zárja a baktériumok, vírusok, mikroszkópikus algák szûrésére, elpusztítására.

A víz szennyezettségének megállapítása

Amennyiben lehetõségünk van a lakóhelyünkön az illetékes vízmûvektõl kérni egy kivonatot a víz minõségérõl, úgy éljünk vele, hiszen így meg fogjuk tudni becsülni a várható eredményeket az alkalmazott tisztítóeljárástól függõen.
Ha ez a lista nem áll rendelkezésre, úgy kérhetünk egy laboranalízist is. Ennek a módszernek az óriási elõnye az, hogy a háztartásunkban megjelenõ csapvizet fogják analizálni, így ez sokkal pontosabb lesz
Egy másik lehetõség, hogy megmérjük, megméretjük a vizünk μs/cm értékét. Amennyiben ez sokkal több mint 500 μs/cm, úgy gyanakodhatunk a vizünk szennyezettségére, itt az akváriumi alkalmazásra gondolok.
Legvégsõ esetben támaszkodjunk csak a saját tesztjeink eredményére!

A http://vizmuvek.hu Budapesti vízművek oldalán rendelkezésre állnak a szükséges vízminõségi adatok.

Irta tibs, szerkesztette mikolgy, megjelenés 2006-06-11

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.