Nano akvárium kivitelezés – vol2.

Nano akvárium kivitelezés – vol2.

Elérkezett az idõ, hogy beszámoljak a korábbi nano-akvarium cikk eredményérõl és egyben az akváriumot ért változásokról.

Elõször is a a szûrésrõl:

Ahogy azt már az eredeti cikkben is leírtam, a külsõ akasztós szûrõ nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket: A szûrés részével nem voltak komolyabb gondok ám a vízfelületen állandósult a hártyaréteg, ami egyrészt csúnya, másrészt gátolja a gázcserét. Ezért arra a megoldásra jutottam, hogy egy Red Sea max mintájára hátsó rekeszes szûrést készíttettem egy új akváriumba. Így az akárium új dimenzió 32x30x60 cm lett, míg + 10 cm jutott a hátsó  fakkos szûrés kialakítására. A lefolyás a vízfelszínrõl történik egy fésûs lefolyón keresztül. 3 rekesz került kialakításra. Az elsõ (legnagyobb) rekesz ülepítõként szolgál, itt szépen le is ül a szennyezõdés, amit könnyedén le tudok szívni a heti vízcsere alkalmával ( 5 liter ). A második rekesz átfolyásánál RowaPhos és Aktív szén található, míg a 2. és 3. rekesz között nagyfelületû anyag a biológiai szûrés fokozására. Valamint a 3. rekeszben egy 500L/ó teljesítményû Aquabee motor nyomja vissza a vizet a fõakváriumba. Így a vízminõségre nem lehet panaszom, normál teszttel nem tudom mérni  a foszfátot és nitrátot.

A Dymax lámpát eladtam egy édesvizes ismerõsnek és elkészítettem egy új lámpát egy kedves fórumtárs segítségével. A legalapvetõbb probléma a dymaxxal az volt, hogy míg maga a lámpa jó a reflektorokon spórolt a gyártó,  így rengeteg fény kárba veszett.

A beindítás folyamata és az idő-intervallumok:

Mint az már az elõzõ cikkbõl kiderült az akvárium eredetileg 2008. karácsonyakor indult. Az indulás után egy héttel telepítettem 2 x Turbó csigát az algásodás elleni küzdelem jeleként. Remekül ették az algát, de azt tapasztaltam, hogy 2 méretes Turbó messze nem elég ahoz, hogy „mindent” megegyenek.  Ilyen eredményhez kb. 10-15 csigára lett volna szükség, ami viszont egyrészrõl nagy pazarlás, másrészrõl meggondolatlanság lett volna, hiszen az algaburjánzás múltával éhenpusztulnának. Így maradt a 2 csiga. A köveket egyáltalán nem takarítottam le.

Így ment az akvárium Február 13-áig. Ekkorra készült el az új akvárium a hátsó rekeszekkel. A teljes aljzatot és vizet áttelepítettem, a köveket sima fogkefével átsikáltam, bár már nem volt számottevõ élõ alga rajtuk, de mégis a kinézet miatt.

Az elsõ magasabbrendû lakó egy Salarias F. (név szerint Lajos) személyében érkezett.

Tudom, hogy beteg dolog elnevezni a halaimat, de ez bocsájtassék meg nekem.  De visszatérve Lajosra, az elsõ 3 napban rettenetesen félénk volt és nagyon le is fogyott, nem volt hajlandó az algát sem fogyasztani az akváriumban. A 3. napon sikerült fagyasztott artémiával megetetni (leállított áramlás, hosszú pipetta), azóta agyon se lehetne ütni, minden létezõ algát és húsfélét szó szerint zabál. Mindezek ellenére nem ajánlom ezt a halfajt nanoba, illetve csak olyan példányt, amirõl biztosan tudjuk, hogy táplálható, mivel az alga a jól mûködõ rendszerben  100L víz alatt nem elég neki.

Ekkor adtam el a Dymax lámpát és kezdtem az új készítésébe. Az új lámpa elkészítése kisebb-nagyobb akadályokba ütközött, de kb 2 hét alatt el is készült: 4x24W T5 lámpa, 8.1 Cm széles óriásreflektorokkal. Nagyon elégedett vagyok a fényével, már örülök, hogy nem vettem egy gyári lámpát.A lámpa elkészülte után napi 12 órára lõttem be a világítást. Többen felhívták a figyelmemet, hogyha elkezdene a sok világítás hatására algásodni az akvárium álljak készen rá, hogy visszavegyem. Szerencsére teljesen algamentes maradt az akvárium. Így egy hétre a lámpa elkészülte után hoztam 4 pici tõ SPS-t tesztelni az akvárium. Pontosan egy Acropora Tumida-t, egy-egy Seriatopora Hystrix-et és Caliendrumot valamint egy barna Montipora-t. Nagy köszönet a koralldarabokért Mikology-nak, akitõl származnak!Az utolsó lakó pedig egy Synchiropus stellatus lett ( Döme ). Nagyon jópofa kis állat, csináltam neki topicot a fórumban, ahol részletesebb leírást találtok róla.És tulajdonképpen minden jó, ha jó a vége, a korallok gyönyörûen fejlõdnek, azóta több darabbal bõvült az állomány és remekül néznek ki.

Teljes technika:

-1 db üvegakvárium, hátsó rekeszeléssel
-1 db fésûs túlfolyó
-Hydor koralia 1 és nano áramoltató pumpák
-Aquabee 500 „felnyomó” pumpa
-4x24W házi készítésû T5-7,5 kg Carib sea live sand
-7,5 kg élõkõ
-0,1L RowaPhos (csere ha szükséges)
-0,1L aktívszén (havi csere)
-0,5L biológiai szûrõanyag
-0,3L Tunze PH stabilizáló granulátum (880.901)
-Fizikai szûrés (perlonvatta, szivacs) NINCS az akváriumba!

És végül megpróbálom összefoglalni a saját tapasztalataimat és belefûzni arra a jópár kérdésre a választ, amivel privátban kerestetek meg a nano-val kapcsolatban:

-A vastagabb (élõ) aljzatot elengedhetetlennek tartom ahoz, hogy stabil legyen a rendszer. Korábban próbáltam már kis méretben aljzat nélkül is akváriumot csinálni, nagyon instabil volt. Ezt a nanot elég masszívnak tartom KH, PH ingadozás szempontjából
-Kicsi akváriumban fokozottan ügyelni kell az áramlásra, mivel sokszor törik meg az üvegen a pumpa vízsugara és az így gyengül. Jelenleg 900+1500+500 L áramlás van az akváriumban, a jövõben tervezem még1 Tunze nanostream beszerzését (1500L), amivel a 900-as pumpát váltanám fel. Természetsen ezek az értékek SPS korallok tartására értendõek, lágykoralloknak / LPSeknek bõven megfelelõ ez is, sõt, nekik még sok is!
-A fénymennyiség nagyon is megfelelõ az akváriumban a legtöbb korallnak. Az akvárium legmélyebb pontja is 25 cm mély.
-Mindenképpen szükséges egy fûtõ beszerzése, mivel éjszaka a víz szobahõmérsékletre hûl, a pumpák nem fûtenek szinte semmit. Nyárra minden valószínûség szerint a világítás idõtartama alatt kelleni fog ventillátor.
-Minimális tápanyagot akkor is érdemes a rendszerbe juttatni, hogyha nincs halunk, mivel nagyon megnöveli az apró lények számát az akváriumban! Ezt csak fokozza, hogy a rendszerben nincs lehabzó se perlonvatta, így szaporodásuk és sokszorosa az átlagosnak.
-Ha több (kistestû 4+) halat szeretnénk tartani akkor szerezzünk egy kisméretû lehabzót a rendszerbe

Sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.