Ó ti közeli tengerek…

Ó ti közeli tengerek…

Itt a nyár. Lassan mindenki indul szabadságra, sokan valamelyik közeli tengerpartot is célba veszik. Sokan közülünk is ellátogatnak egy-egy közeli tengerhez. Sőt még búvárkodnak is. Évről-évre felvetődik ilyenkor mindig az a kérdés, hogy lehet-e hozni ezekről az utazásokról valamilyen élőlényt és ha lehet, akkor milyet, és az megmarad-e a mi akváriumunkban. Gondoltam, hogy egy cikkben megpróbálom összefoglalni e témában meglévő tapasztalataimat még így a szezon elején.

Mivel több fajról nincs saját fényképem, így ebben a cikkben a saját képeken és videókon kívül találkozni fogtok a netről származó fotókkal is. Illetve, ha megengeditek a kollégák fotóiból is be beszúrok egyet-egyet.

Lehet, vagy nem lehet?

A kérdés azt gondolom alapvetően inkább jogi, mint tartástechnológiai. Minden országnak más és más a természetvédelmi szabályozása, valamint az sem mindegy, hogy EU-n belül mozgunk, vagy éppen EU-n kívülről szeretnénk valamilyen élőlényt a határokon át mozgatni. Sőt az sem mindegy, hogy mennyi élőlényt akarunk átvinni egyik országból egy másikba. Ha élőlények fogására begyűjtésére adjuk a fejünket célszerű utána nézni annak az országnak a természetvédelmi szabályozásának, ahol gyűjtögetni szeretnénk. Sok országban rendkívül szigorú a természetvédelmi szabályozás, hamar kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, vagy fizethetünk jelentős mértékű bírságot. Jelen cikkben nem kívánom részletezni a különböző országok vonatkozó jogszabályait, mivel egyrészről ezek változhatnak, más részről pedig ezzel is hangsúlyozni szeretném, hogy mindenki a maga felelősségre fog vagy nem fog, hoz vagy nem hoz állatot ezen kirándulásairól. Javaslom, hogy mindenki körültekintően járjon el ebben a témában és, ha lehet nézzen utána, mielőtt valami komolyabb slamasztikába kerülne.

De az ott hideg víz, vagy hogy is van ez?

A közeli tengerek a mérsékelt övi tengerek közé tartoznak. Ezeknek a vízhőmérséklete alapvetően hideg a trópusi tengerek vizének hőmérsékletéhez képest. Az északi tengerek és az óceán vize hidegebbnek tekinthető mint a Földközi-tenger, az Adria part menti vize. Általánosságban elmondható, hogy ezen tengerekben élő állatok un. hidegvízű tengeri akváriumot igényelnek. Itt a víz hőfoka 16-20 fok között alakul. A Földközi-tenger, az Adria part menti sekély öbleiben, a parti tocsogókban, az árapályzónában azonban vannak olyan életterek, ahol ilyenkor nyáron a víz hőfoka eléri sőt meghaladja a 25 C fokot. Az itt élő állatok bizonyos mértékig megszokták, toleránsak a melegebb vízre. Ezeket lehet melegebb vizű, vagy hűtetlen vizű akváriumban tartani. Ezek a fajok általában 2-3 méternél nem találhatóak mélyebben. Az itt élő fajokkal lehet próbálkozni.

A búvárkodás során a hűvösebb vízrétegekben 5-10 méter mélyen vagy mélyebben élő állatok, halak és korallok illetve egyéb élőlények viszont a hűvösebb vízhez vannak szokva. A normális életműködésükhöz az alacsonyabb víz hőfok szükséges. Ezek az élőlények szenvednek a melegebb vízben és általában el is pusztulnak benne. Ezeket csak hűtött vizű akváriumban szabad tartani. Nagyon sok szép faj tartozik ide.

A neten barangolva sok szép hidegvizű akváriumot lehet látni.

http://www.aiam.info/index.php/ecoacquario

Ezen a honlapon sok hasznos információt is találhattok a témáról, a tartható fajokról és a tartástechnológiákról.

http://www.aiam.info/

Mi kell a fogáshoz, hogyan fogjuk meg őket és hogyan tudjuk élve haza is hozni?

A begyűjtéshez érdemes néhány dolgot magunkkal vinni. Mindenképpen célszerű beszerezni legalább egy búvárszemüveget. Mivel a szóba jöhető fajok nagyobb része a sziklás partok mentén található, így jó, ha valamilyen lábbelivel védjük a lábunkat is. A begyűjtéshez jó ha van valamilyen hálónk. Egy sima merítő háló vagy akár egy kis akváriumi halfogó háló is megteszi. A begyűjtés során az állatokat egy kis vödörbe gyűjthetjük, azonban sokáig nem lehetnek a vödörben, illetve néhány faj egymásra nézve veszélyes lehet, ha összezárjuk őket. Így például a csalánozók hamar lecsalánozzák, akár egymást, akár más állatokat, halakat, garnélákat, rákokat.

Tapasztalataim szerint jó, ha az embernek vannak az állatok elkülönítéséhez kisebb szállító edényei. A legjobb a sima egyszerű nylon zacskó. Persze figyelni kell, hogy ne lukadjon ki.

Az állatok átmeneti tárolását hűvös helyen kell biztosítani. Annak idején mi úgy csináltuk, hogy a sátor külső részében a földben csináltunk egy mélyedést és abban voltak a zacskók szépen sorban lerakva. Próbálkoztunk azzal először, hogy vödörben tartottuk az állatokat és cseréltük néha a vizet, meg egy elemes levegő pumpával nyomattuk bele a levegőt. Sajnos az állatok egy része elpusztult így. Több próbálkozás után a legbiztonságosabb megoldás az lett, hogy az állatok kevés vízben nylon zacskóban oxigénnel a víz felett és a zacskó legumizva. Gyakorlatilag ettől kezdve egy állat sem pusztult el. Az oxigént kis oxigén palackból nyomtuk a víz fölé a zacskóba. Viszont vigyázni kellett, mert az oxigén ami a palackból kijött nem érintkezhetett naptejes vagy krémes kézzel. Szóval óvatosan kellett csinálni. A vizet így nem kellett cserélni, csak naponta az oxigént töltöttük a zacskókba.

Nagyon egyszerű módszerrel, egy kólás üveg felső részének levágásával, az aljának a kilukasztgatásával és felső rész fordítva történő visszarakásával csapdát is készíthetünk. Gébeket tudtunk vele fogni.

Az állatokat a legjobb kora reggel apálykor a visszamaradó tócsákból begyűjteni. Általában is igaz az, hogy minél sekélyebb vízben lévő állatokat gyűjtsünk.

Halak esetében a part közelben élő ajakoshalakat, háromúszójú halakat, nyálkáshalakat akár kézzel is meg tudjuk fogni. Más kisebb halakat kis horoggal is ki tudjuk pecázni. Általában igaz, hogy a nagyobb rajban élő halak (heringfélék, szardínia félék) nem alkalmasak a befogásra. Rövid idő alatt elpusztulnak.

A csalánozók begyűjtését óvatosan végezzük. A viaszrózsáknak erős csalánmérge van. Általában erősen tapadnak a sziklákhoz. Vagy egy kisebb kővel együtt lehet őket kivenni, vagy a talpukat óvatosan körömmel kapargatva, a szikla felől, nem közvetlenül a testüket, hanem a szikla és a testük érintkezésénél kell apró kaparó mozdulatokkal fellazítani a talpat, majd lassan alá lehet újjal nyúlni és leválasztani a szikláról. Esetleg a követ kivéve és egy tál fölé fordítva úgy, hogy a kő szárazon legyen, míg a rózsa beleér egy kicsit a vízbe. Ilyenkor általában leválnak, elengedik a követ és a vízbe csusszannak.

Algák begyűjtését régen nem javasolták, mivel hihetetlenül fényigényesek. A mai lámpák mellett ennek már nincs jelentősége.

Vannak fajok (aktíniák pl.), amelyek szárazon, nedves alga között is biztonsággal szállíthatóak. A lényeg, hogy hűvös helyen legyenek. Utazás közben jó szolgálatot tesz a halszállító hungarocell doboz, vagy egy egyszerű hűtőtáska.

Az állatokkal behozhatunk különböző parazitákat és fertőzéseket is. Ezt soha ne felejtsük el, amikor egy beállt akváriumba helyezzük őket!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.