Káros algák és élőlények kezelése

Káros algák és élőlények kezelése

Az algák féken tartása különféle állatokkal odható meg. 20-30 literenként kell számítani egy-egy példány remetét ill. csigát. A doktorhal is meg más algaevõ állatok betelítése.De ami fontos az algásodás okát kell megkeresnünk. Végezzünk méréseket amelyekkel felderíthetjük a probléma gyökereit.

A leggyakrabban elõforduló okok:

  • Magas tápanyagszint (nitrát, foszfát)
  • Magas szilikátszint
  • Alacsony vagy ingadozó pH szint
  • Rossz megvilágítás öreg izzók
  • Hirtelen változtatás (vízminõség , hõfok)

A megoldások eltérõek de mindig hatékonyan és türelmesen kell végezni. A szûrõben felhalmozódott hulladékok eltávolítása a magas tápanyagszintet csökkenti

Pld. Perlon vatta sûrû cseréje.

Aktív szén cseréje

Az aktív szén finom szemcsés szerkezete gyorsan eltömõdik szennyezõdéssel ha a víz átáramlik rajta. Ezért jobb megoldás ha olyan helyen van az akváriumban vagy a szûrõben ahol a víz áramlik a szén körül de nincs átkényszerítve rajta. Ebben az esetben is idõvel elhasználódik a szén és nem képes több szennyezõ anyagot felvenni, esetleg ki is engedheti magából a korábban begyûjtött szemetet. Ezért mindenképpen szükséges a cseréje legalább 1 havonta. Extrém esetben elõfordulhat hogy a szén már a vásárláskor magas foszfáttartalommal rendelkezik. Az ilyen típusok alkalmatlanok a tengeri akváriumban való felhasználásra. Csak foszfátmentes szenet vásároljunk meg, ha lehet ezt ellenõrizzük is.

Etetés mérséklése

A legnagyobb tápanyagforrás a halak etetése és az ebbõl származó bomlástermékek. Az etetés mennyiségét és gyakoriságát lehetõség szerint minimális szinten kell tartani. A halakat semmiképpen ne éheztessük, igyekezzünk jól ellátni õket. Inkább a számukat csökkentsük ha szükséges.

Utántöltéshez használt víz ellenõrzése

Lehetõleg desztilált vagy ozmóz vizet használjunk. NE használjunk csapvizet a feltöltéshez vagy az utántöltéshez sem. Ettől csak akkor térjünk el, ha biztosak vagyunk a víz kifogástalan minőségében.

Meszes víz adagolás rossz adagolása

Nagy mennyiségû meszes víz adagolásakor a pH és a kálcium szint hirtelen megemelkedik, ez a kálcium kicsapódását okozza. Ilyenkor a köveken és a talajon meszes bevonat képzõdik. Az akvárium mészháztartása felborul: a kálcium szint és a karbonátkeménység csökken. Ez magával vonja a pH csökkenését vagy ingadozását, és ez az algáknak kedvez.

Keménység helyreállítása

A lecsökkent keménység hatására a pH ingadozni fog, ami algavirágzást okoz. Legalább 7-8 körülire állítsuk be a karbonát keménységet, de ha lehet 10-12 körül legyen.

Nagyobb teljesítményû fehérjehabozó

A fehérjehabozó eltávolítja a bomló anyagokat a rendszerbõl, ezzel csökkenti a többi szûrõberendezésre nehezedõ terhelést. Ha növeljük a teljesítményét akkor csökkentjük a viz organikus terhelését.

Nagyobb teljesítményû szûrés

Leginkább a nitrátbontó kapacitás növelése a cél, az ammóniát és nitritet lebontó kapacitás elegendõ szokott lenni. Ha mégsem annak komoly következményei vannak. Ilyesmi csak a bejáratás idõszakában szokott elõfordulni. Csepegtetõs stb. nitrátelõállító szûrõk alkalmazása nem feltétlenül szükséges, akár el is távolíthatók az akváriumból. Ha mégis ilyet alkalmazunk akkor gondoskodjunk róla hogy megfelelõ teljesítményû anaerob szûrõvel vagy rendszeres vízcserékkel a nitrátszintet alacsonyan tartsuk.

Makroalgák telepítése

Az algák gyorsan fejlõdnek, eközben rengeteg tápanyagot beépítenek a testükbe. Rendszeresen ritkítva õket sok tápanyagot eltávolíthatunk az akváriumból. Az ammóniát és a nitritet is felhasználják, így a többi szûrõrendszerre nehezedõ terhelést csökkentik.

Algaevõk telepítése

A pontos okok megtalálásáig azonban kordában lehet velük tartani az algákat, így a korallok nem károsodnak. Azt is lehetõvé teszik hogy kisebb hibákat elkövessünk amik egyébként algavirágzást indítanának be. Ezzel fõként kezdõk számára teszik könnyebbé az akvárium fenntartását azáltal hogy az egyes paraméterek egy kicsit jobban eltérhetnek az ideális értékektõl anélkül hogy gondot okoznának.

Neoncsövek, izzók cseréje

Az elhasználódott világítótestek fénye lassan megváltozik, egy idõ után már nem alkalmas tengeri akváriumi felhasználásra. Ezért idejében cserélni kell õket, általában 1 éves használat után. Ha az algák szaporodását tapasztaljuk minden egyéb ok nélkül akkor érdemes izzócserével próbálkozni.

Gyakoribb vízcserék

A vízcserékkel csökkentjük a felhalmozódott nitrát és más szennyezõ anyagok töménységét. Ezzel hatékonyan védekezhetünk az algásodás ellen. Mivel ez csak tüneti kezelés csak más módszerekkel együtt érdemes alkalmazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.