Maxspect Gyre 150

Maxspect Gyre 150

A kerigtető pumpa tizennégy hónap után is derekasan végzi a munkáját. Viszont kéthónapja már az új lapátokkal üzemel, mert kezdett zajosabb lenni így lecseréltem a vele adott tartalékkal. Amúgy a tisztitás után vagy a bejáratás alatt kicsit zajosabb egy darabig. Egy lakásban nem nagyon lehet 50% felett járatni egyik üzemmódban sem mert erősebb zúgó hangja lessz. Láttam már egy újabb változatot amelyik csendesebbnek igérkezik de erről nincs tapasztalatom mivel én a régebbit használom. A pumpa hatásfoka nagyon jó mert ertősen keringtet de széles sávban igy nem tépi meg a korallokat. Nálam a kettő pumpa szinte végig ér az akvárium hosszában igy nincs pangó rész a lefolyót kivéve. Nem irányítható jobbra vagy balra igy a felszíni vízlefolyást az “előre-hátra üzemódban” tudtam csak megoldani. Ez a lapátok forgásirány változtatásával történik. A hátrafelé történő forgás irány mód, nem igazán hatásos a lapátok dőlésszöge miatt, viszont ez idő alatt a vízfelszinen lefolyik a felgyülemlett hártya réteg , a korallok is nyugalomba vannak ebben az időszakban és a tengelyek kopása egyenletesebb a pumpán. A pumpa kialakításának köszönhetően minimálisan fröcsköli a vízet igy a 18cm-re lévő lámpatest is tisztán marad. Nagy-ritkán leblokkol, de eddig mindig újra tudtam indítani a táp ki-be húzásával. A vézérlő állandóan kiesett a tartójából, de mióta beletettem egy kétoldalas ragasztó szalagot biztosan áll a helyén. A karbantartást kéthavonta szoktam elvégezni. Egy órát áztatom ételecetben a szétszerelés után. A szétszerelés,tisztítás és összeszerelés is legalább egyórás mert sok alkatrészből áll és elég aprólékos.


A szétszerelt de már megtisztított pumpa a használt eszközökkel együtt. A forgórész nem szimmetrikus igy a visszatételnél ügyejünk arra hogy a rövidebb végével tóljuk be, igaz ha elvétjük akkor rögtön látszik hogy valami gond van.


A kerámia tengely lecsapott részét igazitsuk a lapát jelöléséhez de csak részben tóljuk fel a motor tengelyre. Legyen néhány miliméter a gumi O gyűrű és az álló csapágy között mint a fotón. A végleges távolságot akkor állítjuk be amikor már mind a kettő tartó-védőrács a helyén van. Mindkét tengelyt egyszerre befelé nyomjuk úgyhogy egysíkba kerüljön a kerámia csapágy külső részével. A fotón lehet látni hogy kivettem (a ceruzával) ugyanis igy könnyebb az összeszerelés. Lehet hogy igy elsőre egy kicsit komplikáltnak tűnik az összeszerelés, de ha ezeket betartjuk akkor csendesen fog üzemelni és elkerülhető néhány idő elötti probléma.


A kettő tartó-védőrács gumi O gyürűire három (tűhegynyi) ponton kevés szilikonzsírt szoktam tenni ugyanis enélkül megszorulhat és a beállítás nehéz lessz. A tartó gumi gyürűre is teszek egy-egy ponton, igy könnyű felcsúztatni.

A betáp kábel egy év alatt megkeményedik igy nem tanácsos összevissza forgatni. Az összeszerelés után kábelkötözővel rögzitem igy biztosabb a helyretétel az akváriumban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.