Hogyan szabaduljunk meg a ciano-tól

Hogyan szabaduljunk meg a ciano-tól

Hogyan szabaduljunk meg a ciano-tól gyógyszer és adalékanyagok nélkül.

1. Várjuk meg míg a ciano a napi csúcsot eléri.
2. Kapcsoljuk le a lámpát
3. Szívjunk le minden lila/zöld réteget és látható iszapot, mulmot
4. Alkalmazzunk egy erős (1500-3000 liter/óra teljesítményű) perlonvattás belső szűrőt (powerfilter)
5. Egy ~1000 l/h szivattyúval keverjük fel az aljzatban levő mocskot és fújjuk át a köveket, szirtet is. Kefét/fogkefét is alkalmazhatunk makacs rétegek eltávolítására.
6. Várjunk míg a vízet átszűri a powerfilter és letisztul a víz, majd újból kavarjuk fel az aljzatot. Minden lerakódást/mulmot/iszapot a szűrőben levő perlonvatta felfogja. Ha szükséges, cseréljük ki a perlonvatta betétet. Amint a perlon egyre koszosabb (telítődik), egyre kisebb részecskéket is kiszűr, tehát ne cseréljük le túl korán. Új perlonvattát mindig mossuk át forró vízzel, másképp ez a lehabzó túlhabzását, túlfutását eredményezi.
7. A következő napokban javasolt a világítás intenzitását és időtartamát csökkenteni, ezáltal minimalizáljuk a ciano képződést. Továbbra is folytassuk a perlonvattás szűrést és szívjuk le a képződő ciano foltokat. Újból kapcsoljuk le a világítást, keverjük fel újból az aljzatot és hagyjuk, hogy a perlonvattás szűrő a koszt kiszűrje. Ha ciano kerül a perlonba, tisztítsuk ki, mivel csak ártunk azáltal, hogy ezt szétszórja mindenfele.
8. Ha a ciano nem üti fel a fejét többé, lassan kezdjük visszaállítani a világítás időtartamát és intenzitását.

Mielőtt ezeket a lépéseket elkezdjük, mérjünk foszfátot és figyeljük ennek változását a következő napokban. Amint a foszfát értéken hirtelen ugrást észlelünk, használjunk foszfátmegkötőt.
Soha ne távolítsuk el a teljes foszfátot és nitrátot a rendszerből. Kis mennyiségben szükségesek a koralloknak és az akvárium egyensúlyának fenntartásához.

How I battle any Cyano without medications and additions:
1- wait untill the Cyano outburst is on it’s daily peak .
2- lights out!
3-Siphon out all purple/green slime and visible detritus.
4- Apply a strong power filter in the tank! (1500-3000 l/h.)
5- use a extra pump ~ 1000 l/h to stir up all dirtin the sand and on the LR. You can also use a brush for stubborn spots.
6- wait until the water has cleared filtered by the power filter, then stir it all up again. All debris will be absorbed by the filter wool on the power filter. If necessary replace the filter wool .
As the filter wool become dirtier it will remove smaller particles, so do not exchange it too soon. New filter wool must always be rinse with hot water, otherwise your skimmer will go wild.
8- in the following days it is prefered to reduce the lighting time or intensity to minimize the development of slime. Continue to use the power filter and siphon the places where slime is being produced. Then lights off again and stir up all detritus again for the power filter to pick up the dirt.
If there is purple slime on the filter wool clean it directly. This is already clogged and does more harm by spreading everything around again.
9- if slime stays away you can slowly increase the lighting to desired length and strength again.
Before you start with all this procedure measure your phosphate and monitor it the days after. If the phosphate level rises shockingly using a phosphate remover.
Never remove all phosphate and nitrate out of your system, you need some for your corals and your balance.

Eredeti leírás a DSR oldalon található: http://dsrreefing.nl/cyano.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.