Darakór – megelőzés és “kezelés”

Darakór – megelőzés és “kezelés”

Az alábbi cikk a Reef2Reef fórum “Humblefish” felhasználójának cikke – szó szerinti fordításban:

Darakór-felszámolás és Darakór-kezelés

Ennek a cikknek a célja a Darakór felszámolás és kezelés előnyeinek és hátrányainak megvitatása, valamint az egyes módszerek végrehajtásának legjobb bemutatása.

Darakór-felszámolása – Egyszerűen fogalmazva, ez a módszer mindent megtesz annak érdekében, hogy a darakór kiürüljön a medencéből. Ez úgy érhető el, ha szigorú karantén (QT) protokollt hozunk létre és tartunk fenn, amint azt itt leírtunk: Hogyan karanténozzunk (angol) . Nagyon fontos, hogy minden egyes halat karanténozzunk, beleértve az elsőt is, ha el akarjuk kerülni a darakórt.

Miért kell gyakorolni a darakór felszámolást? Miután egy fertőzött példány behozta a parazitát és amíg vannak halak, amelyeken élősködhet addig a dara szinte határozatlan ideig életben maradhat az akváriumban. Az egyetlen módja annak, hogy elpusztítsuk az, hogy “kiéheztetjük“, azaz üresen (halak nélkül) tartjuk az akváriumot 76 napig. A paraziták folyamatosan támadják meg a halakat (táplálkoznak azokkal), ami kárt okoz, sőt meg is ölheti őket. Én személy szerint a darakór felszámolást választottam, mert belefáradtam az „dara kezelésbe” az akvárium-rutinom részeként. Naponta elegendő teendő van egy korallos akváriummal anélkül is, hogy a “harcot a parazitákkal” felvennénk a listára.

Az darakór felszámolásának hátulütői nyilvánvalóak. Amellett, hogy a QT-t fel kell állítania és karban kell tartania az embernek az állatait, az újonnan vásárolt halak közvetlenül a főmedencébe (DT) való hozzáadása további munkát jelent. A QT kissé rombolja a hobbi varázsát.

Mit tehetünk, ha már van darakór az akváriumban?
Nincs egyszerű módszer ennek kezelésére. Az összes halat el kell fogni, karanténba kell helyezni és a kezelést rézzel / klorokin-foszfáttal / tartály-átviteli módszerrel vagy alacsony sótartalmú kezelés felhasználásával kell elvégezni. Az összes fent említett kezelési lehetőségről részletesebb információ itt található: Különböző kezelési módszerek leírása (angol)

Magát a DT-t 76 napig üresen kell hagyni (halak nélkül), hogy a fennmaradó parazitákat kiéheztessük véglegesen. A korallok / gerinctelenek nem hordozók, tehát hagyhatjuk őket a DT-ben a karanténozási időszakban. Ügyelni kell a keresztszennyezésre a karantén időszakában, kerülni kell bármilyen nedvességet (beleértve a kezeket is), ami a karanténből a főmedencébe kerülhet (vagy fordítva). Az aeroszolos átvitel egy másik probléma, ezért a legjobb, ha a QT-t legalább 3 méterre a DT-től tartja. További információ itt: aeroszolos keresztfertőzés

Ne feledjük, hogy nincs olyan „korallokra biztonságos” kezelés, amely valóban működik! Ezek segíthetnek (vagy nem segíthetnek) a halak tünetein de az Indiából származó teafaolaj, fokhagyma kivonat vagy egyéb gyógynövényes / természetes „gyógyszer” nem fogja kiirtani a medencéből a parazitát. Azon a napon, amikor valaki végre kifejleszti a hatékony „korallbiztos” kezelést, mindannyian hallani fogunk róla, és a feltaláló milliomos lesz. 😉

A dara kezelése – Ez a módszer a betegség felszámolása helyett csak a betegség jelenléte melletti kezelését foglalja magában. Tudjuk, hogy darakór van az akváriumban és hajlandóak vagyunk kockáztatni azzal, hogy elhagyjuk a karantént. Annak ellenére, hogy manapság milyen erősen támogatom az darakór felszámolását, majdnem 30 éven keresztül én is csak a kezelésre koncentráltam. Azt találtam, hogy a siker kulcsa a teljes parazitaszám lecsökkentése, miközben a halak immunrendszerének fellendítése segíti a küzdelmet a fennmaradó parazitákkal szemben. Néhány módszer ennek megvalósítására:
A lehetséges legnagyobb UV-sterilizálót használva, amelyet megengedhetünk magunknak. Míg az UV valószínűleg soha nem pusztítja az összes szabad úszót parazitát (theront-ot), csökkenteni fogja a számukat, hogy a halak jobban megbirkózzanak a maradékkal. A homokszűrő is felhasználható a szabad úszók eltávolítására.
Fokozzuk a halak immunrendszerét a megfelelő táplálás révén. Ez azt jelenti, hogy az élő és fagyasztott tápok széles választékával kell etetni, nem csak a egy-egy táp felhasználásával. Javaslom a Nori algát, mivel ez tele van vitaminokkal. Az egészség további fokozása érdekében áztassa a halételeket olyan vitamin-kiegészítőkben is, mint a Selcon, a Zoecon és a Vita-Chem (megj.: bármilyen EU-ban kapható vitamin készítmény megfelelő. a szerk.). Az Omega 3 és 6 halolajok kiváló (és olcsó) áztatási alternatívák.
Foglalkozzunk az akváriumunkkal! Tartsuk fenn a tökéletes vízminőséget, a stabil paramétereket és kerüljük el az agresszív halakat. A rossz vízminőség, ingadozó paraméterek és más halak agresszivitása „stresszt” okozhat a halak számára, gyengíti az immunrendszerüket és hajlamosabbá teheti a parazitafertőzésekre.
Válasszon halat okosan. Kerülje az „darakór mágneseket”, azaz halakat vékony nyálkaréteggel, mint pl.: a doktorhalak. A bohóchal, anthias, ajakoshalak és még a mandarinhal is jobb választás, mivel vastag nyálkaréteggel védik a bőrüket a támadó paraziták ellen. Csak jó hírű üzletekből vásároljunk, és semmiképp se vásároljon olyan halakat, amelyek betegnek vagy sérülteknek tűnnek, nem esznek vagy amik egy akváriumban vannak más beteg halakkal.
A fokhagyma megemlítése nélkül nem lehet megvitatni az „darakór kezelését”. Ezt a témát gyakran vitatják, és őszintén nem tudom, hogy a fokhagymának a haltápokban történő áztatása segít-e az darakóron. Láttam, hogy étvágygerjesztőként működik, így ott segíthet. Kevésbé vagyok benne biztos, hogy képes javítani a halak immunrendszerét. Egy másik elmélet az, hogy a fokhagyma kiszivárog a halak pórusaiból, és ez a halat nemkívánatos gazdaszervezetté teszi a paraziták számára. Noha nincs semmilyen tudományos bizonyíték a fokhagyma bárminemű pozitív hatásra, tudományos kutatások támasztják alá az összefüggést a hosszútávú fokhagyma adagolás és a halak májkárosodásnak kapcsolatát. Épp ezért csak időszakosan etetek fokhagymával.

Kiváló példa a megfelelő táplálás felhasználására a hibák elkerülése érdekében: Paul Baldassano (más néven Paul B) 40 évesnél idősebb, 400 literes akváriuma. Paul halait tökéletes állapotban tartja az élő eleség (pl. Feketeférgek) etetésével és a táplálék Omega-3 halolajban való áztatásával. Állatállományának nagy része szokatlanul hosszú kort él meg és néhány hala rendszeresen ív. Óriási tisztelettel adózom Paul iránt és nagyon ajánlom ezt az ő által írt cikket:
Paul Baldassano – 40 év akvarizálás (reefcentral – angol)

Előnyök és hátrányok – A dara kezelés előnyei nyilvánvalóak: nem kell karanténozni. Értem. Igazán. Izgalmas a helyi halkereskedésben körülnézni, megtalálni a „tökéletes halat”, majd berakni az akváriumunkba. Végül is a szórakozás az, amiről a hobbinak kellene szólnia. Mi móka abban, ha egy halat hozzáadunk a csupasz karantén medencéhez PVC könyökkel?

Azonban számos hátránya is van a dolognak. Csak egy „stresszhelyzeti” eseményre van szükség, hogy tönkretegye az évek óta tartó gondoskodás eredményét. A stresszesemény alatt arra gondolok, mint egy hosszan tartó áramszünet, fűtő meghibásodás, halharcok stb. Bármi, ami a halat stresszeli és gyengíti az immunrendszerét. Időnként a dara kihasználja ezeket az eseményeket azáltal, hogy túlterheli a halak immunrendszerét, és a halak akár el is pusztulhatnak. A szekunder bakteriális fertőzések gyakoriak a darában szenvedő halakban is, mert immunrendszerük már sérült. Csak egy vágás vagy egy nyitott seb szükséges, amelyet egy dara trofont hagyott és kész a baj. Ezek a baktériumbetegségek néha sokkal halálosabbnak bizonyulnak, mint maga a darakór, főleg, ha egy gram-negatív baktérium okozta. (a gram-negatív baktériumok rendelkeznek egy, a sejtet borító másodlagos hártyával ami sokkal ellenállóbbá teszi őket minden kezeléssel szemben – a szerk.)

Az dara-kezelés inkább egy „tanulj, miközben haladsz” folyamat, ezért a tapasztalt hobbisták gyakran jobban veszik ezt az akadályt, mint kezdők. Számomra az dara kezelése egyszerűen túl stresszes lett. A foltok látásának stressze, azon tűnődve, vajon vajon ma lesz-e a nap, amikor felbukkannak, vagy halak pusztulása valami másnak következménye. Túl sok hal elvesztése „titokzatos” körülmények között ihlette végül az irtást.

forrás:
https://www.reef2reef.com/threads/ich-eradication-vs-ich-management.188775/
szerző: Humblefish
Fordította: sasa

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.