Fitoplankton tenyésztése tengeri akváriumhoz.

Fitoplankton tenyésztése tengeri akváriumhoz.

Fitoplancton reaktor a gyakorlatban

A fitoplankton törzsek amelyeket tenyésztek és használok is az akváriumban.

Tetraselmis suecicagazdag lipidekben, Omega 3-ban, EPA-ban és DHA-ban és antibiotikum-vegyületeket tartalmaz amelyek fokozzák a betegségekkel szembeni ellenálló képességet adagolás 4ml/100 liter (termelői ajánlás). Lehetővé teszi az akvárium mikrofaunájának kialakulását és táplálását is. Nálam a napi 50ml/600l adagolásnál az akváriumban a homok szemmel láthatóan tiszta marad (néha azért felkeverem) és a technikai tarályban is nagyságrendekkel kevesebb a lerakodó szennyeződés (mechanikai szűrés nincs az akváriumban). A lehabozó termelését is jelentősen megemeli.

Synechococcus SPa cianobaktériumok elleni küzdelemre 20-50ml/100 liter (termelői ajánlás) a hagyományos eljárásokkal kiegészítve (például a napi szifonozás). A megelöző célú adagolás 4 ml/100 liter 2 naponta. Érzékeny a víz értékeire ezért kicsit nehezebb a tenyésztése. Este ajánlatos adagolni. Közvetlen konkurenciát jelent cianobaktériumoknak, ugyanis hasonló a tápanyag igénye. Emellet még lehetővé teszi az akvárium mikrofaunájának a kialakulását és táplálását is. Az akváriumomban napi 100ml/600l dózissal 16 nap után lehetett látni az első jeleket a ciano pusztulására. Ez utóbbi előbb elvesztette a szinét utána pedig részben levált a felületről, egy pár napig lebegett majd eltűnt. A lehabozó termelését is jelentősen megemeli.
A leirt adagolási értékek a jól koncentrált tenyészetnek felel meg (0,5-0,8 g/l) ez kb 2cm a secchi korongal mérve. Nálam a kéthetes nevelés után 1cm-t mérek így “szuper koncentrációt” kapok.
Mivel élő fitoplankton törzsekről van szó ezért igazán nem lehet túl adagolni. Viszont ha látjuk hogy az akvárium üvegen sokkal több van lerakodva mint általában akkor csökkenthető az adagolás.

A mérő korong gyártása/használata képekben a Recifalist.fr oldalon franciául. Az itt leirtakhoz képest kicsit módosítottam mivel kétrétegű a korongom nem csak fehér/fekete színezve, de ez a lényegen semmit sem változtat csak igy tartósabb.

A secchi korong centiméter beosztású mérőpálcával
Ecetes fertőtlenítiés

A minimális adagolási veszteség érdekében a só sűrűsége -kultúrában és az akváriumban- ugyanaz legyen, mint a hőmérséklet is, ne használjuk közvetlenül a hűtőből, hanem hagyjuk lassan felmelegedni minimum szoba hőmérsékletre de mégjobb az akváriummal megegyező hőfokra. A külöböző törzsek tenyésztése miatt nagyon kell vigyázni nehogy keveredjenek mert az egyik az mindig erősebb lesz a másiknál és bekebelezi a gyengébbet. Ezt figyelembe véve nálam, minden tároló és reaktor üveg duplázva van és egyidőben csak egy fitoplankton törzset tenyésztek. A megvilágítást és a levegőztető csőveket alkalmanként ecettel fertőtlenitem. A kész kultúrát szűrés nélkül, egyszerűen áttöltöm (a reaktor felkavarása nélkül) 1 literes üvegekbe és hűtőben dátumozva tárolom 4°C fokon maximum 1 hónapig és naponta felrázva. A vízszintes tárolási mód előnyősebbnek tünik.

különböző 1 literes törzs üvegek

A reaktor (egy-egy kultúránként) 5 literes befőttes üveg edénye tenyésztési célra átalakítva felső LED-es megvilágítással.

5L-es befőttes üveg LED megvilágítással és porlasztó nélküli levegőztető csővel amely leér az edény aljára hogy biztosítsa a víz mozgását.
LED világítás : fehér 5000K, kék 450nm és piros 620nm.
Az eheim 100-as a kultúra levegőztetésére.

Kezdésnek az 1 liter induló kultúrához adok 2 liter sós vizet ügyelve az azonos értékekre. A vizet az előző napon keverem (nem fontos dúsított sót használni). Két naponta táplálom meg a kultúrát 1ml/liter “Guillard F/2” formulával a tengeri fitoplankton törzsek tenyésztéséhez.

Guillard F/2 oldat a 4ml-es adagolóval.
Az 5cm-és secchi korong kétrészes fehér/fekete műanyagból rajzszeggel rögzítve a fapálcára
A secchi korong a vizbe érkezése

A tenyészet koncentráció mérésekor a korongot addig meritjük a vízbe míg eltűnik (már nem különböztethetjük meg a fehéret és feketét), ekkor leolvassuk a centiméter beosztású mérőpálcán az értékét egy fix ponthoz képest (pl az üveg pereme)

A secchi korongon mikor már nem különböztethetjük meg a fehéret és feketét

A pálcát felhúzzuk addig mig újra megkülönböztetjük a korongon a fehéret és feketét, ezt az értéket levonjuk az elöbbi értékből és ez megadja a tenyészet körülbelöli koncentrációját (g/l)

Összesen három hétig tart a tenyésztés ebből két hét az etetés, míg a harmadik héten nem adagolok semmit, azért hogy minden tápanyag el legyen fogyasztva a vizből, igy nem fogjuk a későbbiekben szennyezni az akváriumot.
A tenyésztési hőmérsékletet tartsuk 20-25°C között. Ha minden rendben lezajlott a tenyészetnek nem lehet rossz szaga és a színnek is zöldnek kell lennie. Ennek árnyalata a tenyésztett fitoplankton törzstől függ. A kultúrát állandóan megvilágitom hogy elkerüljem a hőmérséklet ingadozást így a kultúra is jobban fejlődik.

tibs, 2022 04 17

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.